Halkla ilişkiler ve hayvan hakları aktivizmi: Sivil toplum kuruluşlarının kamuoyu oluşturmaya yönelik iletişim kampanyaları üzerine bir analiz
Public relations and animal rights activism: An analysis on communication campaigns of non-governmental organizations to form public opinion
- Tez No: 948516
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE AKTAŞ KUYUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: STK, hayvan hakları, paydaş, hakla ilişkiler, iletişim, NGO, animal rights, stakeholder, public relations, communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 576
Özet
Hayvan hakları üzerinde aktif olarak faaliyet gösteren STK'ların iletişim çalışmalarını ve kampanyalarını inceleyen bu tez çalışması, hayvanların kullanıldığı, sömürüldüğü ve yaşam haklarının gasp edildiği ve özellikle hayvanların“eğlence nesnesi”olarak kullanıldığı, eğlence aracına dönüştürüldüğü üç alanı işaret eder. Bu üç alan aynı zamanda Türkiye'deki aktivist örgütlerin kısmen başarı gösterdikleri alanlar olarak da diğer sömürü alanlarından farklılaşmıştır. Bu üç alan;“yunus gösteri merkezleri ve yunus parklar”,“atların faytonlara koşularak çalıştırılması”,“avcılık”vakaları olarak ele alınıp, incelenmiş ve Türkiye'de hayvanların eğlence nesnesi olarak kullanımına yönelik makro çapta başarı elde edilen alanlar olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla bu üç vaka çerçevesinde Hayvan hakları alanında mücadele veren sivil toplum kuruluşlarının hak mücadelesinde yaptıkları iletişimsel çalışma, faaliyet ve kampanyalar dönemsel olarak incelenerek, hem bir arşiv çalışması oluşturulmuş, hem de 16 sivil toplum kuruluşu (ve spesifik olması nedeniyle +1 belediye) ile yarı yapılandırılmış mülakatlar neticesinde elde edilen veriler ışığında analiz edilmiştir. Hayvanların halkla ilişkiler faaliyetlerinde sosyal paydaş olarak konumlandırılması günümüz değişen dünyasında değişen paradigmalarla birlikte elzem hale gelmektedir. Kendini var etmeye çalışan kurum, kuruluşlar, STK'lar hayvanların kamu nezdindeki konumun tekrar revize edilmesini sağlamalı, hayvanların sosyal paydaş olarak toplumsal hayatta var olma biçimlerinin yeniden kurgulanmasını halkla ilişkilerin gücü ve etkisiyle sağlayabilme potansiyeli taşımaktadır. Türkiye'de hayvan hakları alanındaki çalışmaları inceleyen bu tez çalışması, sivil toplum kuruluşlarının hak mücadelesindeki yeri ve rolünü belirlemeye çalışırken halkla ilişkiler strateji ve taktiklerini, iletişim becerilerini nasıl kullandığına yönelik olarak da hem bir arşiv çalışması hem de bir analiz ortaya koymayı amaçlar. Bu bilgiler ışığında Türkiye'de hayvan hakları savunuculuğu ve aktivizmi yapan STK'ların hayvan hakları alanındaki iletişim çalışmalarını ve kampanyaları ele alınarak bir model önerisi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, which examines the communication activities and campaigns of NGOs actively working on animal rights, points out three areas where animals are used, exploited and their right to life is usurped, and especially where animals are used as“entertainment objects”and turned into entertainment tools. These three areas also differ from other areas of exploitation in that they are areas where activist organizations in Turkey have been partially successful. These three areas;“dolphin show centers and dolphin parks”,“working horses by harnessing them to carriages”,“hunting”were taken into consideration and examined as cases and it was determined that these were the areas where macro-scale success was achieved in the use of animals as entertainment objects in Turkey. Therefore, within the framework of these three cases, the communicational work, activities and campaigns carried out by civil society organizations fighting in the field of animal rights were periodically examined, and an archive study was created and analyzed in the light of the data obtained as a result of semi-structured interviews with 16 civil society organizations (and +1 municipality due to being specific). Positioning animals as social stakeholders in public relations activities is becoming essential with the changing paradigms in today's changing world. Institutions, organizations and NGOs that are trying to establish themselves should ensure that the position of animals in the public eye is revised, and they have the potential to re-construct the ways in which animals exist in social life as social stakeholders through the power and influence of public relations. This thesis, which examines animal rights studies in Turkey, aims to present both an archive study and an analysis of how civil society organizations use public relations strategies and tactics and communication skills while trying to determine their place and role in the struggle for rights. In the light of this information, an attempt was made to propose a model by examining the communication activities and campaigns of animal rights advocacy and activism NGOs in Turkey.