Dörtgen konusunun öğretiminde Van Hiele öğretim çerçevesinin 7. sınıf öğrencilerinin geometrik düşünme düzeylerindeki gelişimsel sürecin izlenmesi
Monitoring the development of 7th grade students' geometric thinking levels using the Van Hiele instructional framework in quadrilateral instruction
  1. Tez No: 948989
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Van Hiele öğretim modeli, Geometrik düşünme düzeyleri, Dörtgenler, öğretim deneyi, Ortaokul matematik eğitimi, Van Hiele instructional model, Geometric thinking levels, Quadrilaterals, teaching experiment, Middle school mathematics education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, Van Hiele öğretim çerçevesine dayalı öğretimin 7. sınıf öğrencilerinin dörtgenler konusundaki geometrik düşünme düzeylerindeki gelişimsel süreci incelemektir. Nitel araştırma yaklaşımıyla, öğretim deneyi deseni kapsamında yürütülen çalışmada, Yozgat ilindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören, farklı akademik başarı düzeylerinden dört öğrenciyle çalışılmıştır. Araştırmacı, aynı zamanda öğrencilerin matematik öğretmeni olarak öğretim sürecini uygulamıştır. Veriler, süreç boyunca yürütülen odak grup görüşmeleri ve öğrencilerin çalışma yapraklarından elde edilen yazılı dokümanlar yoluyla toplanmıştır. Öğretim süreci, Van Hiele'nin beş öğrenme aşaması temel alınarak planlanmış ve her dörtgen türü için beş aşamalı dersler uygulanmıştır. Uygulama 13 oturumda gerçekleştirilmiş, veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. MAXQDA yazılımı kullanılarak elde edilen bulgular, kavramsal haritalarla görselleştirilmiştir. Sonuçlar, öğrencilerin başlangıçta ağırlıklı olarak Düzey- 1'de yer aldığını, süreç içerisinde Düzey-2'ye geçişin arttığını ve son oturumlarda Düzey-3 örneklerine rastlandığını göstermiştir. Düzey-4 ve Düzey-5 düzeylerinde düşünme örneği gözlemlenmemiştir. Kare, paralelkenar ve dikdörtgen gibi şekillerde düşünme düzeyinde daha belirgin gelişmeler görülmüş; öğrenciler bu şekiller arasındaki hiyerarşik ilişkileri daha net ifade etmeye başlamıştır. Yapılandırılmış etkinlikler ve aşamalı öğretim yaklaşımı, düşünme düzeyinde yukarı yönlü gelişimi desteklemiştir. Bu bağlamda çalışma, Van Hiele öğretim modelinin dörtgen kavramının anlaşılması ve geometrik düşünmenin gelişimi açısından etkili bir öğretim yaklaşımı sunduğunu ortaya koymaktadır. Öğrenci merkezli ve yapılandırılmış öğretim süreci, özellikle analiz ve çıkarım düzeyindeki düşünmeyi teşvik ederek geleneksel yaklaşımlara kıyasla daha derin öğrenme sağlamıştır. 2025, xii + 109 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the developmental process of 7th grade students' geometric thinking levels on the topic of quadrilaterals through instruction based on the Van Hiele instructional framework.Conducted within the scope of a teaching experiment design and using a qualitative research approach, the study was carried out with four students of varying academic achievement levels from a public middle school in Yozgat, Turkey. The researcher also acted as the students' mathematics teacher during the instructional process. Data were collected through focus group interviews conducted throughout the process and written documents from students' worksheets. The instructional process was planned based on the five learning phases of the Van Hiele model, and five- phase lessons were implemented for each type of quadrilateral. The implementation was conducted over 13 sessions, and the data were analyzed using descriptive analysis. The findings obtained through MAXQDA software were visualized using conceptual maps. The results indicated that students were predominantly at Level 1 at the beginning; however, a noticeable transition to Level 2 occurred during the process, and instances of Level 3 thinking were observed in the final sessions. No examples of thinking at Levels 4 or 5 were observed. More significant developments were noted in thinking related to shapes such as squares, parallelograms, and rectangles; students began to express the hierarchical relationships among these shapes more clearly. Structured activities and the phased instructional approach supported upward development in thinking levels. In this context, the study demonstrates that the Van Hiele instructional model provides an effective teaching approach for understanding the concept of quadrilaterals and fostering geometric thinking. The student-centered and structured teaching process, particularly by encouraging thinking at the analysis and deduction levels, facilitated deeper learning compared to traditional approaches. 2025, xii + 109 Pages