Plastik sanat yapıtlarının dijital uygulamalar etkisiyle güncel sanata yansımaları
Reflections of plastic artworks on contemporary art through the ınfluence of digital applications
  1. Tez No: 950390
  2. Yazar: MELİKE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDİYE KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital sanat, plastik sanatlar, heykel, video sanatı, sanat ve teknoloji, güncel sanat, Nam June Paik, Bill Viola, Refik Anadol, Roman Verestko, algoritmik sanat, dijital enstalasyon, Diane Fenster, Stepan Ryabchenko, Laurence Gartel, Digital art, plastic arts, sculpture, video art, art and technology, contemporary art, Nam June Paik, Bill Viola, Refik Anadol, Roman Verostko, algorithmic art, digital installation, Diane Fenster, Stepan Ryabchenko, Laurence Gartel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında, plastik sanat yapıtlarının dijital uygulamalar aracılığıyla geçirdiği dönüşümü ve bu dönüşümün güncel sanattaki yansımalarını kavramsal ve uygulamalı bir çerçevede incelenmesi amaçlanmıştır. 21. yüzyılda dijital teknolojilerin hızla gelişmesi, sanatın üretim, sunum ve algılanma biçimlerini dönüştürmüş; özellikle plastik sanatlarda yeni ifade araçları ve kavramsal yaklaşımlar ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, video sanatı, algoritmik sanat, dijital enstalasyon sanatı gibi alanlarda çalışmalar yapan sanatçıları incelemek üzere literatür kaynak taramaları yapılmıştır. Araştırmada, Nam June Paik, Bill Viola, Refik Anadol, Roman Verostko, Diane Fenster, Stepan Ryabchenko ve Laurence Gartel gibi sanatçıların dijital temelli üretimlerinden örnekler ele alınmıştır. Dijital sanat iddiasıyla yapılan çalışmaların 'sanat' olarak kabul edilip edilmemesi konusundaki tartışmalar günümüzde devam etmektedir. Bu konudaki olumlu ve olumsuz yorumlara kısaca değinilmiştir. Tezde yer verilen sanatçıların çalışmaları örnek olarak incelenmiştir. Geleneksel heykel üretim süreçlerinde karşılaşılan zaman ve teknik sınırlılıklara kıyasla, dijital ortamda daha hızlı, güncel ve doğrudan bir ifade alanı bulunmuştur. Tezin uygulama süreçlerinde, hem iki boyutlu dijital kolaj denemeleri yapılmış ayrıca iki boyutlu dijital görsellerin üç boyutlu formun üzerine transfer edilmesi deneyimlenmiştir. Bu tez çalışması, sosyal bilimler alanında nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tezde plastik sanatlara dijital teknolojilerin getirdiği yenilikler ve bu yeniliklerin güncel sanattaki etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the transformation of plastic art forms through digital applications and the reflections of this transformation on contemporary art within both conceptual and practical frameworks. In the 21st century, the rapid advancement of digital technologies has transformed the ways art is produced, presented, and perceived, leading to the emergence of new expressive tools and conceptual approaches, particularly in the field of plastic arts. This study includes a literature review focused on artists working in areas such as video art, algorithmic art, and digital installation art. The research discusses works by artists such as Nam June Paik, Bill Viola, Refik Anadol, Roman Verostko, Diane Fenster, Stepan Ryabchenko, and Laurence Gartel as examples of digitally based artistic production. Debates surrounding whether works created under the label of digital art can be considered 'art' in the traditional sense are ongoing. This thesis briefly addresses both supportive and critical perspectives on the matter. The selected artists works are analyzed as case studies. Compared to the time-consuming and technically demanding processes of traditional sculpture, the digital environment offers a faster, more immediate, and contemporary means of expression. In the practical segment of this study, both two dimensional digital collages were created, and the transfer of digital visuals onto three dimensional forms was explored. This thesis was conducted using qualitative research methods within the scope of social sciences. It aims to investigate the innovations brought by digital technologies to plastic arts and the impact of these innovations on contemporary artistic practices.