Protaper ultimate ve trunatomy döner eğe sistemlerinin rehber yolu eğesi kullanarak ve kullanmadan olmak üzere yapay dişler üzerinde şekillendirme etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study on the shaping performance of protaper ultimate and trunatomy rotary file systems on simulated root canals with and without glide path preparation
- Tez No: 950391
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE İRİBOZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nikel-titanyum döner alet, J-şekilli kanal, şekillendirme yeteneği, kanal transportasyonu, merkezde kalma, ProTaper Ultimate, TruNatomy, Slider, Glider, stereomikroskop, simüle kanal, Nickel-titanium rotary instruments, J-shaped canal, shaping ability, canal transportation, centering ability, ProTaper Ultimate, TruNatomy, Slider, Glider, stereomicroscope, simulated canal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Diş Hastalıkları Tedavisi ve Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, J-şekilli yapay kök kanallarında ProTaper Ultimate (PTU) ve TruNatomy (TRN) döner eğe sistemlerinin, sistemlere özgü path file'lar (PTU için Slider, TRN için Glider) ile birlikte ve kullanılmadan uygulanmaları durumlarında şekillendirme yeteneği, merkezde kalma kabiliyeti ve kanal transportasyonu üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, J-şekilli yapay kanallara sahip toplam 48 adet şeffaf rezin blok kullanılmıştır. Kanal şekillendirme işlemleri için PTU ve TRN sistemleri tercih edilmiş; bu sistemlerin kendi path file eğeleri (Slider ve Glider) ile birlikte ve kullanılmadan uygulandığı dört deney grubu oluşturulmuştur (n=12). Kanal şekillendirme işlemlerinden önce kanallara siyah, işlem sonrasında kırmızı boya enjekte edilerek pre ve postoperatif stereomikroskop görüntüleri elde edilmiştir. Elde edilen görüntüler Adobe Photoshop CC yazılımı kullanılarak üst üste çakıştırılmış ve analiz edilmiştir. Her bir blokta 1 ila 10 mm arasında belirlenen 10 seviyede, kanalın iç ve dış duvarlarından uzaklaştırılan madde miktarı, toplam genişletme, transportasyon miktarı ve yönü değerlendirilmiş; merkezde kalma durumu ve şekillendirme etkinliği istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Transportasyon miktarları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak transportasyon yönü bakımından ProTaper Ultimate ve Slidersız grubu 2., 7. ve 8. seviyelerde dışa; Slidersız PTU grubu ise 3. ve 7. seviyeler arasında iç duvar yönüne sapma eğilimi göstermiştir. TruNatomy grubu genel olarak daha dengeli bir yönelim sergilemiştir. Toplam genişletme miktarlarında PTU Slidersız grubu tüm seviyelerde en fazla, TRN grubu ise en az madde uzaklaştıran grup olarak belirlenmiştir. Glider kullanılmayan TRN grubunda dış duvar yönünde ve toplam madde uzaklaştırma miktarında; Slider kullanılmayan PTU grubunda ise iç duvar yönünde ve toplam uzaklaştırmada artış gözlemlenmiştir. Sistemlerin kendi içinde karşılaştırılmasında, path file kullanımı ile daha sınırlı ve kontrollü bir şekillendirme sağlandığı görülmüştür.Merkezde kalma kabiliyeti açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Path file kullanılmadan yapılan şekillendirme işlemlerinde yönsel sapmaların arttığı ve kanal içinde daha az kontrollü bir ilerleme sağlandığı gözlenmiştir. Bu durum, şekillendirmenin invazivliğini artırabilir ve transportasyon riskini yükseltebilir. TruNatomy, üreticisi tarafından da savunulan minimal invaziv yaklaşımı doğrultusunda, çalışmada en az madde uzaklaştıran sistem olarak öne çıkmıştır. Ancak PTU ile karşılaştırıldığında bu farklılık yalnızca bazı seviyelerde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Gözlemlenen yönelimin yalnızca path file kullanımına değil, aynı zamanda sistemlerin tasarımsal özelliklerine (taper oranı, kesici kenar yapısı, esneklik, kesit geometrisi) de bağlı olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, sistem seçimi yapılırken hem glide path oluşturulması hem de eğe sisteminin teknik özelliklerinin dikkate alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the shaping ability, centering capability, and canal transportation of ProTaper Ultimate (PTU) and TruNatomy (TRN) nickel titanium (NiTi) rotary file systems in J-shaped simulated root canals, both with and without the use of system-specific path files (Slider for PTU, Glider for TRN). Material and Method: A total of 48 transparent resin blocks with J-shaped simulated root canals were used. PTU and TRN file systems were employed, and four experimental groups (n=12) were created based on whether the system-specific path file (Slider or Glider) was used. Prior to canal shaping, black dye was injected into the canals to obtain preoperative images, followed by red dye after shaping to obtain postoperative images under a stereomicroscope. The images were superimposed and analyzed using Adobe Photoshop CC software. Material removal from the inner and outer canal walls, total enlargement, and the direction of canal transportation were evaluated at 10 measurement levels between 1 mm and 10 mm. Centering ability and shaping efficiency were statistically analyzed. Results: No statistically significant difference was found between the groups in terms of transportation magnitude. However, in terms of transportation direction, both PTU and its non Slider variant showed a tendency for outer wall transportation at levels 2, 7, and 8, while the non-Slider PTU group showed a distinct tendency for inner wall transportation between levels 3 and 7. The TRN group generally exhibited a more balanced transportation direction. In terms of total material removal, the PTU non-Slider group exhibited the highest values at all levels, while the TRN group showed the lowest. Increased outer wall removal and total enlargement were observed in the TRN group without Glider, whereas the PTU non-Slider group showed increased inner wall and total material removal. Within-system comparisons indicated that the use of a path file contributed to more conservative and controlled shaping. No statistically significant differences were found between the groups in terms of centering ability.Conclusion: The absence of a path file led to increased directional deviation and less controlled canal shaping. This may result in more invasive preparations and a higher risk of canal transportation. TruNatomy, as a system designed with a minimally invasive shaping philosophy, showed the least material removal in this study. However, this difference was statistically significant only at certain levels when compared to PTU. The observed directional tendencies may be influenced not only by the presence or absence of a path file, but also by design-specific features such as taper, cross-sectional geometry, cutting edge configuration, and flexibility. Therefore, both the use of a glide path and the technical characteristics of the file system should be considered during clinical decision-making.