Yapının iç çevresindeki gürültünün yapı biyolojisi açısından irdelenmesi
The analysis of noise at the indoor environment of building in respect to building biology
- Tez No: 95057
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, insan sağlığı, yapı biyolojisi, gürültü denetimi, yapı içi kabul edilebilir gürültü düzeyi. vıu, Noise, human health, building biology, noise control, acceptable indoor noise level. IX
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Fiziksel olarak düzensiz, fizyolojik olarak istenmeyen ses olarak tanımlanan gürültü, insan sağlığında yarattığı birçok olumsuz etki nedeniyle denetim altına alınması gereken çevre kirliliği faktörlerinin en önemlilerinden birisi haline gelmiştir. Gürültünün insan sağlığına verdiği zararın önlenmesine yönelik yapılacak denetimde başarılı olmak için gürültünün tüm özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada öncelikle ses ve gürültünün tanımları ve sınıflandırması yapılmıştır. Daha sonra, işitme sistemi ve işitsel algılama incelenerek gürültü ve insan kulağı arasındaki ilişki kurulmuştur. Gürültünün sağlık üzerindeki biyolojik, psikolojik, psikofizyolojik ve sosyolojik etkilerinin tanıtılmasının ardından, yapımn iç çevresinde oluşma yollan sıralanmış ve denetim sırasında gürültüye karşı alınması gereken önlemler açıklanmıştır. Yapılan denetim sonucunda yapının iç çevresindeki gürültünün kabul edilebilir düzeylere indirilmesiyle, sağlık sorunlarının oluşmadan önleneceği ortaya konmuştur. Sağlıklı yapı ve çevresine ulaşılmasına bağlı olarak, biyolojik, psikolojik ve sosyolojik gereksinimler en üst düzeyde karşılanılmış ve kullanıcının yapıdan beklediği yaşamını sağlıklı olarak sürdürme temel gereksinmesine yamt verilerek insan yaşamına olumlu katkıda bulunulmuş olunur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Noise, which is defined as physically irregular and physiologically unwanted sound, becomes one of the most significant environmental pollution factor that needs to be taken under control, in view of its adverse effects on the human health. To gain success in the control regarding the prevention of the damage given to the human health, whole characteristics of the noise have to be known. Thus, primarily the definition and classification of sound and noise are determined in this study. Later, the relation between the noise and the human ear is formed by examining the hearing system and perception. After the presentation of the biological, psychological, psychophysiological and sociological effects of noise on health, its occurrence ways at the indoor environment of the building are ranged and the precautions that has to be taken against noise during the control are explained. It is introduced that health problems will be prevented before their occurrence, as a result of the performed control by the abatement of the noise at the indoor environment of the building to acceptable levels. In terms of achieving the healthy building and its environment, biological, psychological and sociological requirements have been met at the highest priority and, by responding users' basic requirement expected from the building related with leading their life in health, the human life has been contributed affirmatively.