Haftalık Mecmua'nın 1-60 sayıları üzerine bir inceleme
A study on 1th-60th volumes of Haftalık Mecmua
  1. Tez No: 950620
  2. Yazar: HAYAT KARAÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BİLGEHAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süreli yayın, Haftalık Mecmua, Cumhuriyet Dönemi, Kemal Salih Sel, Periodical, Haftalık Mecmua, Republican Period, Kemal Salih Sel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte süreli yayınlar türünde artış meydana gelmiş ve birçok yeni mecmua yayımlanmaya başlamıştır. Bu mecmualardan biri Haftalık Mecmua'dır. Kemal Salih [Sel]'in yayımlamaya başladığı bu dergi sosyal, siyasi, spor, kadın-erkek ilişkileri gibi birçok konuyu içinde barındırır. Yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeleri, ilginç haberleri de okuyucularıyla paylaşır. Haftalık Mecmua 1925 yılında yayın hayatına başlar ve 1928 yılına kadar yüz yetmiş altı sayı yayımlanır. Zengin bir içerik ve yazar kadrosuna sahip olan bu dergi, okurlar tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Derginin yayın hayatı 1928'de harf inkılabıyla son bulmuştur. Bu çalışmada pekçok konu ve türün ele alındığı, zengin içerikli Haftalık Mecmua'nın ilk altmış sayısı incelenmiştir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm olan giriş kısmında derginin yayın politikası, şekil ve içeriği, yazar kadrosu ve edebî, kültürel faaliyetleri incelenmiştir. İkinci bölümde sayılarına göre açıklamalı dizini yapılmıştır. Üçüncü bölümde dergide bulunan seçilmiş yazıların Latin alfabesine aktarımı yapılmıştır. Dördüncü bölümde de sonuç kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
With the proclamation of the Republic, there was a significant increase in periodical publications, and many new magazines began to be published. One such magazine is Haftalık Mecmua. Initiated by Kemal Salih [Sel], this magazine included a wide range of topics such as social, political, and economic issues, as well as topics related to gender roles. It also shared developments from abroad and domestic news with its readers. Haftalık Mecmua began its publication life in 1925 and continued until 1928, producing seventy-three issues in total. It was well received by its readership due to its rich content and its strong team of writers and editors. The magazine switched to the Latin alphabet following the alphabet reform in 1928. This study examines the first sixty issues of Haftalık Mecmua in terms of both content and form. The thesis is composed of four chapters. The first chapter, the introduction, focuses on the magazine's editorial policy, format and content, contributing writers, and its literary and cultural activities. The second chapter provides an annotated index of the issues. The third chapter includes a Latin alphabet transcription of selected articles published in the magazine. The fourth chapter consists of the conclusion.