Garanti sözleşmesinden doğan ödemeyi talep hakkının kötüye kullanılması
Abuse of the right to demand payment arising from the guarantee agreement
- Tez No: 950868
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Garanti sözleşmesi, banka teminat mektubu, ödeme talebi, hakkın kötüye kullanılması, ödeme yasağı, likit delil, ihtiyati tedbir, URDG 758, Guarantee agreement, bank letter of credit, demand for payment, abuse of right, prohibition of payment, liquid evidence, interim injunction, URDG 758
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Çalışmamızda, garanti sözleşmesinden kaynaklanan ödemeye karşı ileri sürülebilecek savunmalardan biri olan, hakkın kötüye kullanılması itirazı ele alınmaktadır. Konumuz hem maddi hukuk hem de şekli hukuk çerçevesinde ele alınması gereken, bu bağlamda multidisipliner bir bakış açısını zorunlu kılan bir konudur. Banka teminat mektuplarının hukuki niteliği, teminat amaçlı garanti sözleşmesi olduğundan, çalışmamızda uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlara değinilmektedir. Başlangıçta, garanti sözleşmesi tüm boyutları ile ele alınmıştır. Konumuzun ana eksenini kaybetmemek adına, ele alınan her mesele, garanti ödeme talebi ve bu talebe karşı ileri sürülebilecek savunmalar ile bağlantı kurularak aktarılmaya çalışılmıştır. Bunu takiben, garanti ilişkisi kapsamında tarafların hak ve yükümlülükleri ve ödeme talebi ile ödeme talebine karşı ileri sürülebilecek savunmalar ele alınmıştır. Garanti sözleşmesi ile alakalı meseleleri büyük oranda ortaya koyduktan sonra, hakkın kötüye kullanılması yasağının anlam ve mahiyeti ile garanti ödeme talep hakkının kötüye kullanılmasının teorik alt yapısı incelenmiştir. Bu kapsamda, hakkın kötüye kullanılması yasağının görünüm biçimleri ve öğretide büyük oranda benimsenmiş olay grupları, yeri geldikçe konumuzla uygun bağlantılar kurularak aktarılmaya çalışılmıştır. Ardından, hakkın kötüye kullanılması savunmasının ileri sürülmesine ve bunun garanti ilişkisi kapsamındaki muhtemel sonuçlarına değinilmiştir. Nihayet, son bölümde, garanti ödemesi talep hakkının kötüye kullanımı sayılabilecek somut uygulama örneklerine yer verilmiştir. Çalışmamızın genelinde, mukayeseli hukuktan öğreti görüşleri ve yargı kararları ile uluslararası düzenlemelerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis, the objection of abuse of right, which is one of the defences that may be asserted against the payment arising from the guarantee agreement, is discussed. Our subject is an issue that should be handled within the framework of both substantive law and formal law, and in this context, it requires a multidisciplinary perspective. Since the legal nature of bank letters of credit is a guarantee agreement for collateral purposes, our study addresses the problems frequently encountered in practice. Initi-ally, we attempted to address the guarantee contract in all its dimensions. In doing so, we endeavoured to maintain the main focus of our study by linking each issue we add-ressed to the guarantee payment claim and the defences that could be raised against it. Following this, the rights and obligations of the parties within the scope of the guaran-tee relationship and the payment claim and the defences that could be raised against the payment claim were examined. After the issues related to the guarantee agreement have been presented to a large extent, the meaning and nature of the prohibition of abuse of right and the theoretical background of the abuse of the right to demand payment under the guarantee have been analysed. In this context, the forms of the prohibition of abuse of right and the case groups that have been largely adopted in the doctrine have been tried to be conveyed by establishing appropriate connections with our subject. Subsequently, the assertion of the defence of abuse of right and its possible consequences within the scope of the guarantee relationship are discussed. Finally, in the last section, concrete examples of practices that may be considered as an abuse of the right to demand a guarantee pay-ment are presented. Throughout our study, doctrinal opinions and judicial decisions from comparative law and international regulations have been utilised.