Membran arıtma sistemiyle endüstriyel atıksuların arıtılması
Industrial wastewater treatment by membrane treatment system
  1. Tez No: 95126
  2. Yazar: ÖZLEM SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: membran, mikrofiltrasyon, crossflow, süt endüstrisi atıksuyu, membrane, microfiltration, crossflow, dairy industrial wastewater
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV ÖZET Membran sistemi ile endüstriyel atıksuların arıtılması amaçlanmaktadır. Deneysel çalışmalar için membran maket model sistemi hazırlanarak süt endüstrisi atıksuyunun, membran ünitesinde antım verimi incelenmiştir. Ayrıca atıksu sıcaklığının ve pH'm sistem üzerinde etkileri araştırılmış ve süt endüstrisi atıksuyunun membran sisteminden arıtılması için gerekli olan optimum pH ve sıcaklık değerleri tespit edilmiştir. Denemelerde sadece membran sistemi çalıştırıldığında antım veriminin % 75, kimyasal arıtımdan sonra membran sistemine verildiğinde verimin % 92 olduğu görülmüştür. Koagülant madde olarak AbCSO^öHkO + EDTA bileşimi kullanılmıştır. Sistemin yüksek organik yüklemelerde bile yüksek verim verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It was investigated from membrane system to treatment the industrial wastewater. Preparing membrane model system for experimental research, treatment performance of dairy industrial wastewater in membrane system was examined. Effects of temperature and pH on system was also investigated and reguired optimum pH and temperature values to treat dairy industrial wastewater from membrane system were determinated. In experiments, it was observed that when only membrane system was run, treatment efficiency was %75; when wastewater was given to membrane system after chemical treatment, treatment efficiency was % 92 A^SO^oIfcO + EDTA composition was used as coagulation substance. It was observed that system gave high performans in even high organic loading.