İlk atak psikoz hastalarında L-arginin, L-citrulline, ornithine ve agmatin düzeyleri, psikotik belirtiler ve tedaviye cevap ile ilişkisi
The relationship between L-arginine, L-citrulline, ornithine, and agmatine levels, psychotic symptoms, and treatment response in first-episode psychosis patients
  1. Tez No: 951520
  2. Yazar: BEYAZIT GARİP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Agmatin, L-arjinin, İlk atak psikoz, Şizofreni, NMDA reseptörü, Antipsikotik tedavi, Agmatine, L-arginine, First-episode psychosis, Schizophrenia, NMDA receptor, Antipsychotic treatment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş Agmatin, L-arjininden sentezlenen endojen bir NMDA (N-metil-D-aspartat) reseptör antagonisti olup, yeni bir nörotransmitter olarak önerilmiştir ve şizofreni patofizyolojisinde potansiyel bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, ilaçsız ilk atak psikoz hastalarında agmatin ve L-arjinin metabolizmasının rolünü araştırmaktır. Yöntem Çalışma, 40 ilk atak psikoz hastası ve yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş, şizofreni aile öyküsü bulunmayan 35 sağlıklı gönüllünün dahil edildiği vaka-kontrol tasarımı ile yürütülmüştür. Hastalar 10 hafta boyunca takip edilmiştir. Plazma L-arjinin, L-sitrülin, L-ornitin ve agmatin düzeyleri modifiye sıvı kromatografisi/kütle spektrometrisi yöntemi ile ölçülmüştür. Bulgular Başlangıç analizlerinde plazma L-arjinin, L-sitrülin ve agmatin düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p < 0.0001), ancak L-ornitin ve agmatinaz düzeylerinde anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0.05). On haftalık tedavi sonrasında plazma L-arjinin ve L-sitrülin düzeyleri halen anlamlı şekilde yüksek bulunurken (p < 0.05), L-ornitin ve agmatinaz düzeylerinde değişiklik gözlenmemiştir (p > 0.05). Buna karşılık, plazma agmatin düzeyleri tedavi sonrasında anlamlı şekilde azalmıştır (p < 0.0001). Tanısal doğruluk analizinde agmatinin pozitif prediktif değeri %95,1, negatif prediktif değeri ise %97,1 olarak bulunmuştur (p < 0.001). Sonuç Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, ilaç-naif ilk atak psikoz hastalarında arjinin metabolizması ve agmatini değerlendiren ilk çalışmadır ve hastalığın erken evresinde artmış endojen NMDA antagonizmasının, antipsikotik tedavi sonrasında azaldığına dair yeni kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction Agmatine, an endogenous NMDA (N-methyl-D-aspartate) receptor antagonist synthesized from L-arginine, has been proposed as a novel neurotransmitter and is considered to play a potential role in the pathophysiology of schizophrenia. The aim of the present study was to investigate the role of agmatine and L-arginine metabolism in medication-naive first-episode psychosis (FEP). Materials and Methods A case-control design was employed, including 40 medication-naive patients with FEP and 35 age-, gender-, and education-matched healthy controls with no family history of schizophrenia. Patients were followed for 10 weeks. Plasma levels of L-arginine, L-citrulline, L-ornithine, and agmatine were measured using modified liquid chromatography/mass spectrometry. Results Baseline analyses revealed significantly elevated plasma levels of L-arginine, L-citrulline, and agmatine (p < 0.0001), while L-ornithine and agmatinase levels showed no significant difference (p > 0.05). After 10 weeks of treatment, plasma L-arginine and L-citrulline levels remained significantly elevated (p < 0.05), whereas L-ornithine and agmatinase levels were unchanged (p > 0.05). In contrast, plasma agmatine levels showed a significant reduction after treatment (p < 0.0001). The diagnostic accuracy analysis demonstrated high predictive values of agmatine, with positive predictive value of 95.1% and negative predictive value of 97.1% (p < 0.001). Conclusion To our knowledge, this is the first study to evaluate arginine metabolism and agmatine in medication-naive first-episode psychosis, providing novel evidence that endogenous NMDA antagonism is increased in the early phase of the disorder and decreases following antipsychotic treatment.