Pamuğun elyaf halinde boyanabilme yöntemlerinin araştırılması
Investigation of pointability methods of cotton in fiber form
  1. Tez No: 95159
  2. Yazar: CENGİZ AYHAN ZIBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: pamuk elyafı, doğal boyarmaddeler, sentetik boyarmaddeler
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ PAMUĞUN ELYAF HALİNDE BOYANABİLME YÖNTEMLERİNİN ARAŞTIRILMASI C. Ayhan ZIBA KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl: 2000, Sayfa: 74 Jüri: Prof. Dr. Selahattin SERİN Doç.Dr. Mehmet TÜMER Yrd.Doç.Dr. Nurcan KURTOĞLU Günümüzde tekstil sektöründe kullanılan boyarmaddeler sentetik boyarmaddelerdir. Bu boyarmaddelerin çevreye ve insan sağlığına verdikleri zarardan hareketle eskiden beri yün boyamacılığında kullanılan ve çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen doğal kaynaklı boyarmaddelerin pamuğu elyaf halinde ne ölçüde boyayabileceği araştırılmıştır. Yapılan bu çalışmada sentetik boyarmadde olarak Reaktif Yellow HF 3GN, Reaktif Red HF 6BN, Reaktif Black HF GRP, Direkt Yellow SFGL, Direkt Black SFBN, doğal kaynaklı boyarmadde olarak ise Ceviz Kabuğu (juglans regia ), Çam Kabuğu ( pinus brutia )ve San Muhabbet Çiçeği ( reseda luteola ) kullanılmıştır. Doğal boyarmaddelerin pamuk elyafı boyamasında; boyarmaddenin cinsi, boyama yöntemi, mordan cinsi'nin boyama üzerine etkileri, sentetik ve doğal kaynaklı boyarmaddelerin pamuk elyafı üzerindeki haslıklarına bakılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Investigation Of Portability Methods Of Cotton In Fiber Form C. Ayhan ZIBA DEPARTMENT OF CHEMISTRY ISTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ ÎMAM Supervisor : Prof. Dr. Selahattin SERİN Year: 2000, Pages : 74 Jury: Prof. Dr. Selahattin SERÎN Doç.Dr. Mehmet TÜMER Yrd.Doç.Dr. Nurcan KURTO?LU Dyes used in textile industriy nowadays are synthetic dyes. In this study, by starting from the paint of the harms of these dyes to environment and human health. It was investigated to what extent natural dyes which aren't harmful for enviroment and human health and have been used since long time can paint the cotton fibers. In this study, reactive yellow HF 3GN, reactive red HF 6BN, reactive black HF GRP, direct yellow SFGL and direct black SFBN were used as synthetic dyes. Onthe other hand, wallnut shells (juglans regia ), barks of calabrian pine (pinus brutia ) and yellow love flower ( reseda luteola ) are used as natural dyes. In the painting of cotton fiber with natural dyes, the type of dyes, the painting method, the effect of synthetic and natural dyes on the purity of cotton fibers wore studied. Keywords : cotton fiber, natural dyes, synthetic dyes II