Afşin-Elbistan koşullarında bazı arpa genotiplerinin verim ve verim unsurlarının incelenmesi
Determination of yield and yield components of some barley genotypes in Afşin-Elbistan
- Tez No: 95168
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Afşin, Elbistan, Arpa, Verim Unsurları, Verim, Afşin, Elbistan, Barley, Yield Traits, Yield. n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 27
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AFŞIN-ELBISTAN KOŞULLARINDA BAZI ARPA GENOTİPLERİNİN VERİM ve VERİM UNSURLARININ İNCELENMESİ Vedat DEMIRBAG KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Mustafa ÇÖLKESEN Yıl : 1998-1999; Sayfa: 27 Jüri : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Jüri : Yard Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Jüri : Yard. Doç. Dr. K. Sinan DAYISOYLU Afşin-Elbistan koşullarında farklı arpa çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının incelendiği bu araştırmada biri yerli olmak üzere 24 tanesi iki sıralı ve 1 tanesi de altı sıralı olmak üzere toplam 25 çeşit kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları denem desenine göre üç tekrarlaman olarak yürütülmüştür. Araştırmada çeşitler bitki boyu, başak uzunluğu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve tane verimi yönünden değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, tane verimi ve incelenen tüm özellikler yönünden çeşitler arasında istatistik! olarak önemli farklılıklar olduğu belirlemiştir. Ayrıca tane veriminin 318 kg/da ile 588 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Denemede en yüksek tane verimi 588 kg/da ile Efes-1-st çeşidinden, en düşük değer ise 318 kg ile yerli çeşitten elde edilmiştir. Efes-1-st çeşidini 542 kg/da ile IKAVD-6 1-2043 battı ve 541 kg/da ile de MABVD-1-16 hattı izlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF YIELD AND YTELD COMPONENTS OF SOME BARLEY GENOTYPES IN AFŞIN-ELBISTAN CONDITIONS Vedat DEMIRBAG Graduate School of Natural and Applied Sciences Kahramanmaraş Sutçu Imam University Supervisor : Mustafe ÇÖLKESEN Year: 1998-1999; Pages: 27 Jury : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Jury : Yard. Doç. Dr. Tevrican DUKUYUCU Jury : Yard. Doç. Dr. K. Sinan DAYISOYLU This research was carried out to determine the yield and yield components of some barley varieties in Afşin-Elbistan region of Kahramanmaraş province. Total twenty five varieties, one of them was domestic, twenty four were two-rowed and one variety was also six rowed, were used as a material. Plant height, head length, number of grains per head, grain weight per head, 1000 grain weight, test weight, and yield were investigated. According to the results of research, cultivars were significantly different for grain yield and the other investigated traits. Grain yield was changed from 318 kg/da to 588 kg/da for local variety and Efes- 1-st, respectively. Efes- 1-st cultivars was fallowed by IKAVD-61-2043 and MABVD-1-16 genotypes wiht 542 and 541 kg/da grain yield, respectively.