PLC destekli yüksek duyarlıklı bina otomasyon sisteminin tasarımı
Designing of a building automation system which is with PLC support and high sensitivity
  1. Tez No: 95169
  2. Yazar: EMİR AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN RIZA ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PLC, Sensor. rv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ plc destekli yüksek duyarlikli bina otomasyon sisteminin tasarımı EMİRAKGUL K.S.Ü FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr.RRıza ÖZÇALIK Yıl: 2000, Sayfa 62 Jüri : Doç.Dr.H.Rıza ÖZÇALIK : Doç.Dr.M.Kemal KIYMIK : Yrd.Doç.Dr.Hüseyin TEMİZ İnsanlar yaşam şartları gereği yaşadıkları ortamlarda çeşitli otomasyon sistemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Bina otomasyonu bunlardan biridir. Bina otomasyonunun da çok çeşitli tasarım yöntemleri ve içerikleri vardır. Güvenlik, gaz sızıntısı, yangın gibi durumlardan haberdar olma ve bunun sonucunda diğer bazı sistemlerin kontrol edilmesinde, algılama birimleri ve değerlendirme metotları önemlidir. Bu da sistemlerin üstünlüğünü belirlemede önemli bir kriterdir. Bu çalışmada bir bina otomasyon sistemi gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Sistemde algılama elemanı olarak toksik gaz, duman ve yansımalı hareket sensörleri, değerlendirme elemanı olarak bir PLC (Programlanabilen Lojik Kontrolör), çıkış birimi olarak da alarm sistemi ve telefon arama cihazı kullanılmıştır. Ayrıca binaya girişler de kapıya konan şifreli kilit devresi vasıtası ile güvenli hale getirilmiştir. PLC kullanılarak yapılan bu alternatif bina otomasyon sisteminde, sistemin hassasiyeti kullanılan sensörlerin hassasiyetine bağlı olarak artmış ve değerlendirme biriminin de üstünlüğü öne çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : PLC, Sensor m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DESIGNING OF A BUILDING AUTOMATION SYSTEM WHICH IS WITH PLC SUPPORT AND HIGH SENSITIVITY EMRAKGUL K.S.Ü DEPARTMENT OF ELECTRIC ELECTRONIC ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Assoc.Prof.Dr.H.Rıza ÖZÇALIK Year: 2000, Pages:62 Jury : Assoc.Prof.Dr.H.Rıza ÖZÇALIK : Assoc.Prof.Dr.M.Kemal KIYMIK : Assoc.Prof.Dr.Hüseyin TEMİZ People need various automation systems in their living conditions. Building automation is one of these. Nowadays, there are many and various designing methods for building automation systems. This type systems, especially focusing on security, should have very sensitive transducers. At the same time, it must have alarming and remote informing properties which last all the time. In this work, a building security automation system has been tried to carry out. In this system perception elements are toxic gas, smoke and reflective movement sensors. Controlling element is a PLC (Programmable Logic Controller). Alarm system and telephone dialer are used as outfit units. Meanwhile, entrance to the building has been controlled by a coded lock device which is put at the outside door. In this study, the controlling of the system by a developed PLC and the possibility of the variable working programme are superior characters. At the same time, it is occurred that the elasticity of the working programme and the quality of the sensors have being highly increasing the ability of the automation system.