İnfantil kolikli ve diskezili süt çocuklarında fekal kalprotektin düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of fecal calprotectin levels in infants with infantile colic and dyschezia
  1. Tez No: 951883
  2. Yazar: ERHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diskezi, fekal kalprotektin, infantil kolik, Dyschezia, fecal calprotectin, infantile colic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: İnfantil kolik ve diskezinin etiyolojisi kesin olarak bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı fekal kalprotektin düzeyi ölçülerek infantil kolik ve diskezinin intestinal inflamasyonla olan ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırma Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Genel Pediatri ve Sosyal Pediatri Poliklinikleri'nde Temmuz 2024- Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Tek merkezli ve prospektif bir çalışmadır. Araştırma toplam 89 süt çocuğu ile tamamlanmıştır. Roma IV kriterlerine göre infantil kolik olarak değerlendirilen 30 süt çocuğu çalışmanın infantil kolik grubunu, infant diskezisi olarak değerlendirilen 30 süt çocuğu çalışmanın diskezi grubunu oluşturmuştur. Roma IV kriterlerine göre herhangi gastrointestinal bozukluk tanısı almayan 29 sağlıklı süt çocuğu çalışmanın kontrol grubunu oluşturmuştur. Çalışma kapsamına dahil edilen çocukların anne ve babası ile bireysel olarak 20 dakika görüşülüp, Tanıtıcı Bilgi Formu doldurulup, bebek bezinden gaita örneği alınmış ve fekal kalprotektin düzeyi ELISA yöntemi ile laboratuvar ortamında ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmamızda yer alan her üç gruptaki süt çocukları arasında yaş, cinsiyet, doğum haftası, doğum şekli, doğum ağırlığı, anne yaşı, bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Çalışmada fekal kalprotektin ortanca değeri infantil kolikli grubunda 409,5 μg/g, diskezi grubunda 178 μg/g, kontrol grubunda 59 μg/g olarak saptanmıştır (p0,05). Çalışma gruplarındaki süt çocuklarının; yaş, çalışma anındaki ağırlık, doğum ağırlığı, cinsiyet, doğum haftası, beslenme şekli ve doğum şeklinin fekal kalprotektin düzeyini etkilemediği belirlenmiştir (p>0,05). Sonuç: Çalışmada infantil kolik grubu ve diskezi grubu süt çocuklarının fekal kalprotektin düzeyinin, kontrol grubu süt çocuklarına göre yüksek olması bulgusu; infantil kolik ve diskezinin intestinal inflamasyon ile ilgili olabileceğini düşündürmektedir. Elde edilen bulgular kapsamında; infantil kolik ve diskezinin değerlendirilmesinde fekal kalprotektin düzeyinden yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The etiology of infantile colic and dyschezia is not known. The aim of this study was to investigate the relationship between intestinal inflammation and infantile colic and dyschezia by measuring fecal calprotectin level. Method: The study was conducted in the General Pediatrics and Social Pediatrics Outpatient Clinics of Ankara Bilkent City Hospital Children's Hospital between July 2024 and December 2024. It was a singlecenter and prospective study. The study was completed with a total of 89 infants. Thirty infants who were evaluated as infantile colic according to Rome IV criteria constituted the infantile colic group of the study, and 30 infants who were evaluated as infant dyschezia according to Rome IV criteria constituted the dyschezia group of the study. The control group consisted of 29 healthy infants who were not diagnosed with any gastrointestinal disorder according to Rome IV criteria. The parents of the children included in the study were interviewed individually for 20 minutes, a Descriptive Information Form was filled out, a stool sample was taken from the diaper and fecal calprotectin level was measured by ELISA method in the laboratory. Results: There was no statistically significant difference between the infants in all three groups in terms of age, gender, birth week, mode of delivery, birth weight, and maternal age (p>0,05). The median value of fecal calprotectin was 409.5 μg/g in the infantile colic group, 178 μg/g in the dyschezia group and 59 μg/g in the control group (p0,05). It was determined that age, weight at the time of study, birth weight, sex, birth week, diet and mode of delivery did not affect fecal calprotectin levels in the infants in the study groups (p>0,05). Conclusion: The finding that fecal calprotectin levels of infantile colic and dyschezia group infants were higher than control group infants suggests that infantile colic and dyschezia may be related with intestinal inflammation. Within the scope of the findings obtained; it is thought that fecal calprotectin level can be used in the evaluation of infantile colic and dyschezia.