Nazal uygulamaya yönelik lurasidon HCL içeren lipozomal sprey formülasyonunun geliştirilmesi ve stabilitesinin incelenmesi
Development of liposomal spray formulation containing lurasidone HCL for nasal administration and stability evaluation
- Tez No: 951884
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY ERGİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Lipozomlar, Lurasidon Hidroklorür, Şizofreni, Nazal Spreyler, İlaç Taşıyıcı Sistemler, Liposomes, Lurasidone Hydrochloride, Schizophrenia, Nasal Sprays
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Şizofreni; bireyin düşünce, algı, duygu ve davranışlarını önemli ölçüde etkileyen kronik, karmaşık ve hayat boyu süren bir hastalıktır. Atipik antipsikotik bir ilaç Lurasidon HCl ilk basamak tedavi seçenekleri arasında güvenli bir tercih olarak değerlendirilmektedir. FDA ve EMA tarafından şizofreni ve bipolar depresyon tedavisinde onaylanan Lurasidon HCl, dünya çapında Latuda ticari adıyla 20 mg, 40 mg, 60 mg, 80 mg ve 120 mg yitilikleriyle film kaplı tablet formunda yer almaktadır. Düşük çözünürlük ve yüksek permeabilite özelliği ile Biyofarmasötik Sınıflandırma Sisteminde Sınıf II'dir. Oral biyoyararlanımının düşük olması (%9-19) tedavi etkinliği açısından sorun oluşturmaktadır ve formülasyonlarında biyoyararlanım artırıcı stratejiler (örn. sürfaktanlar, çözünürlüğü artırıcı polimerler) sıkça kullanılmaktadır. Lurasidon HCl'nin çözünürlük ve biyoyararlanımını iyileştirmede farklı uygulama yolları ve yenilikçi sistemler önem kazanmaktadır. Nazal yol hem hastalara kolay uygulama imkânı hem de Lurasidon HCl gibi ilk geçiş etkisi gösteren ilaçlar için alternatif bir sistemik ilaç taşıması sağlamaktadır. Lipozomlar fosfolipit çift tabakalı yapıları sayesinde hem lipofilik hem hidrofilik ilaçları taşıyabilen, biyouyumlu ve hedeflenebilir nano taşıyıcılardır. Piyasada henüz lipozomları halinde verilen onaylı bir nazal antipsikotik yoktur. Lurasidon HCl yüklü lipozomlar içeren nazal sprey formülasyonu, biyoyararlanım zorluklarını aşmak ve sistemik ilaç taşınmasını optimize etmek açısından önemli bir potansiyel sunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında Lurasidon HCl etkin maddesi taşıyan lipozomlar içeren nazal sprey formülasyonu geliştirilmiştir. Fiziksel ve kimyasal analizler ile altı aylık stabilite çalışmaları üzerinden poloksamer ve mikrokristalin selüloz/sodyumkarboksimetilselüloz içeren iki ayrı sprey formülasyonu (Lipo-SP1 ve Lipo-SA1) üzerinden poloksamer içeren formülle (Lipo-SP1) nazal uygulama açısından daha uygun bir taşıyıcı sistem elde edildiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia is a chronic, complex and lifelong mental disorder that profoundly affects cognition, perception, emotion, and behavior. Lurasidone HCl, an atypical antipsychotic approved by the FDA and EMA, is used as a safe first-line treatment for schizophrenia and bipolar depression. Commercially available as film-coated tablets under the brand name Latuda, it is formulated in various strengths (20, 40, 60, 80, 120 mg). However, its poor water solubility and low oral bioavailability (9–19%) classify it as a Biopharmaceutics Classification System (BCS) Class II drug and present challenges for therapeutic effectiveness often requires formulation strategies such as surfactants or solubility-enhancing polymers. Therefore, alternative delivery routes is of significant interest. The nasal route emerges as a promising alternative for systemic delivery of drugs that undergo extensive first-pass metabolism. It is non-invasive, patient-friendly, and offers a direct path to the central nervous system. Liposomes, due to their phospholipid bilayer structure, can encapsulate both hydrophilic and lipophilic drugs and improve mucosal permeability and drug stability. Although no nasal antipsychotic formulations containing liposomes are currently approved, a liposome-based nasal spray containing Lurasidone HCl offers significant potential to overcome bioavailability challenges and optimize systemic delivery. This thesis study focuses on the development of a nasal spray formulation containing liposome-encapsulated Lurasidone HCl. Two formulations Lipo-SP1 (with poloxamer) and Lipo-SA1 (with microcrystalline cellulose/sodium carboxymethylcellulose) were designed and evaluated. Physicochemical characterization and six-month stability testing demonstrated that a more suitable carrier system was obtained for nasal delivery with the formulation containing poloxamer (Lipo-SP1).