Dinar Fay Zonu'nun depremselliğinin kozmojenik izotoplar ile araştırılması, Batı Anadolu
Investigation of the seismicity of Dinar fault zone by cosmogenic isotopes, Western Anatolia
  1. Tez No: 951947
  2. Yazar: YAREN SENA ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ÖZSAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmojenik tarihlendirme, 36Cl izotopu, Monte Carlo Simülasyonu, Dinar Fay Zonu, Batı Anadolu, Cosmogenic dating, 36Cl isotope, Monte Carlo Simulation, Dinar Fault Zone, Western Anatolia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Batı Anadolu'da yer alan 65 km uzunluktaki Dinar Fay Zonu, aletsel ve tarihsel dönemlerde yoğun depremsellik göstermiş olup, kayıtlara geçmiş son sismik etkinlik 91 kişinin hayatını kaybettiği 1 Ekim 1995 Dinar Depremi'dir. Bu çalışmada, Dinar Fay Zonu'na ait fay düzlemlerinin kozmojenik 36Cl izotopu yardımıyla tarihlendirilerek uzun dönemli kayma hızı ve deprem tekrarlanma aralığının hesaplanması amaçlanmıştır. Fay zonuna ait olan 4 segment incelenmiş olup Işıklı ve Dikici segmentlerinde sırasıyla 33 ve 42 örnek alınarak içerdikleri 36Cl konsantrasyonları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Monte Carlo Simülasyonu kullanılarak fay düzlemlerinin yaşları, ortalama kayma hızları ve deprem tekrarlanma aralıkları tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Işıklı Segmenti'nin kayma hızı 0,13 mm/yıl olarak tespit edilirken Dikici Segmenti'nde ise bu değer 0,11 mm/yıl olarak tespit edilmiştir. Ayrıca deprem tekrarlanma arlıkları ise sırasıyla 3112 ve 5553 yıl olarak elde edilmiştir. Bölgedeki tarihsel dönem deprem kayıtlarının varlığı ile birlikte uzun dönem deformasyon sonuçlarının elde edilmesi, olası depremlerden önce kentsel önlemlerin alınıp can ve mal kayıplarının önü geçilmesi konusunda son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Dinar Fault Zone, located in Western Anatolia and extending approximately 65 km in length, has exhibited significant seismic activity during both instrumental and historical periods. The most recent seismic event recorded along this fault zone is the October 1, 1995 Dinar Earthquake, which resulted in the loss of 91 lives. This study aims to determine the long-term slip rate and earthquake recurrence interval of the Dinar Fault Zone by dating fault plane exposures using cosmogenic 36Cl isotope analysis. Four segments of the fault zone were investigated, and a total of 33 and 42 samples were collected from the Işıklı and Dikici segments, respectively, to measure their 36Cl concentrations. Based on the results obtained, the ages of the fault scarps, as well as the average slip rates and earthquake recurrence intervals, were determined using Monte Carlo simulations. The slip rate for the Işıklı Segment was calculated as 0.13 mm/year, while the slip rate for the Dikici Segment was found to be 0.11 mm/year. The corresponding earthquake recurrence intervals were estimated as 3,112 years for the Işıklı Segment and 5,553 years for the Dikici Segment. The integration of historical seismic records with long-term deformation data is of great importance in anticipating potential future earthquakes and in taking preemptive urban planning and risk mitigation measures to minimize loss of life and property.