Bursa yöresindeki yüzeysel suların kirletici kaynakları ile Nilüfer Çayının kirlilik yüklerinin belirlenmesi ve çözüm önerileri
Determination of pollutants resources for surface waters and pollution loads of Nilüfer river and solution proposals
  1. Tez No: 95198
  2. Yazar: YEŞİM DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SAVAŞ BAŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa İli, su kirliliği, yüzeysel su kaynakları, kirletici kaynak, Nilüfer Çayı, Marmara Denizi, Bursa City, water pollution, surface water sources, sources of pollution, Nilüfer River, Marmara Sea
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
BURSA YÖRESİNDEKİ YÜZEYSEL SULARIN KİRLETİCİ KAYNAKLARI İLE NİLÜFER ÇAYININ KİRLİLİK YÜKLERİNİN BELİRLENMESİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÖZET Çalışmanın amacı, hızla nüfusu artan ve gelişen Bursa'nın yüzeysel su kirliliği sorununun tespiti ve bu sorunlara uygulanabilir çözüm yolları getirilmesinin yanısıra sorunların anlatıldığı literatür bilgilerine katkıda bulunmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde Bursa ile ilgili genel literatür bilgilerine yer verilmiş ve Bursa ili yüzeysel su kaynakları tespit edilerek bu kaynaklara ait kirletici unsurlar literatür düzeyinde incelenmiştir. Ayrıca literatür çalışmalarını destekler nitelikte bir laboratuvar çalışması yapılarak Nilüfer Nehri özelinde kentin kirlilik portresi çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF POLLUTANTS RESOURCES FOR SURFACE WATER AND POLLUTION LOADS OF NİLÜFER RIVER AND SOLUTION PROPOSALS ABSTRACT The aim of the study is the determination of surface water pollution for developing Bursa city which has a rapidly increasing population and also to find solution proposals for these problems and to contribute to the literature information that the problems were explained. In the first part of the study, general literature information were discussed,, surface water sources of Bursa were determined and pollutant parameters belong to these sources were investigated. Furthermore, the pollution profile of Bursa city in the point of Nilüfer River was tried to determine under laboratory conditions for the supporting of literature investigations.