Magmatik kayaçların emprenye elmaslı karot matkaplarıyla delinebilirliğinin araştırılması
Investigating the drillability of igneous rocks with impregnated diamond core bits
- Tez No: 952193
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİR KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Diamond drilling speed, Igneous rocks, Rock Properties, Regression analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Elmaslı sondaj, madencilik, petrol, doğalgaz ve inşaat sektörlerinde uygulanan mühendislik projelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Delme hızının doğru tahmin edilmesi, sondaj projelerinin planlanması ve maliyet tahmini için çok önemlidir. Literatürde kayaçların delinebilirliği ile ilgili çeşitli tahmin modelleri ve formüller olmasına rağmen, magmatik kayaçların elmaslı sondaj matkaplarıyla delinebilirliği konusunu ele alan çalışmalar bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasında, magmatik kayaçların laboratuvarda emprenye elmaslı karot matkaplarıyla delinebilirliği araştırılmıştır. Granit, bazalt, andezit gibi 18 farklı magmatik kayaç türünden yaklaşık 30-40 cm boyutlarında numune temin edilip laboratuvar ortamında empreneye elmaslı karot matkabıyla karot alınırken farklı işletme parametreleri (baskı, devir ve tork) değerlerinde delme hızları ölçülmüştür. Daha sonra alınan karotların fiziko-mekanik özellikleri (tek eksenli basınç dayanımı, çekme dayanımı, ultrasonik hız, yoğunluk ve porozite) tespit edilmiştir. Ayrıca, ince kesit analizleriyle mineral içerik ve yüzdeleri de belirlenmiştir. Elde edilen veriler, çoklu regresyon analiziyle değerlendirilip magmatik kayaçların emprenye elmaslı sondaj matkaplarıyla delme hızını tahmin etmeye yönelik alternatif modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen modellerin güvenilirlikleri t ve F-testleri yardımıyla analiz edilmiştir. Yüksek korelasyon katsayıları ve düşük standart hata değerlerine sahip olan modellerin çoğunlukla istatistiksel testler bakımından da güvenilir oldukları görülmüştür. Sonuç olarak, geliştirilen modellerin magmatik kayaçların emprenye elmaslı karot matkaplarıyla delinebilirliğinin tahmininde güvenle kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Diamond drilling is widely used in engineering projects applied in mining, oil, natural gas and construction sectors. Accurate estimation of drilling speed is very important for planning drilling projects and cost estimation. Although there are various prediction models and formulas related to the drillability of rocks in the literature, there are no studies addressing the drillability of igneous rocks with diamond drilling bits. In this thesis, the drillability of igneous rocks with impregnated diamond core bits was investigated in the laboratory. Samples of approximately 30-40 cm in size were obtained from 18 different types of igneous rocks such as granite, basalt, andesite, and cores were taken with a diamond core drill in a laboratory environment, and drilling speeds were measured at different operational parameters (pressure, speed and torque). Then, with the help of the cores taken, the physical-mechanical properties of the rocks (uniaxial compressive strength, tensile strength, ultrasonic velocity, density and porosity) were determined. In addition, mineral content and percentages were determined with the thin section analyses. The obtained data were evaluated with multiple regression analysis and alternative models were developed to estimate the drilling speed of igneous rocks with impregnated diamond drill bits. The reliability of the developed models was analyzed with the help of t and F-tests. It was observed that the models with high correlation coefficients and low standard error values were mostly reliable in terms of statistical tests. As a result, it can be said that the developed models can be used reliably in estimating the drillability of igneous rocks with impregnated diamond core bits.