Yoğun bakım hemşı̇relerine verilen ı̇zolasyon önlemlerı̇ eğitiminin bı̇lgı̇ ve uyum düzeylerı̇ne etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of isolation precautions training given to intensive care nurses on their knowledge and adherence levels
  1. Tez No: 952603
  2. Yazar: BÜŞRA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJGAN ONARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Hemşire, İzolasyon, İzolasyon Önlemlerine Uyum, Yoğun Bakım Üniteleri, Knowledge, Nurse, Isolation, Isolation Precautions, Adherence, Intensive Care Units
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelere izolasyon önlemlerine yönelik verilen eğitimin bilgi ve uyum düzeylerine olan etkisini değerlendirmek amacıyla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırma olarak yapılmıştır. Araştırma İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehir hastanesinin iki farklı kulesinde, 3. basamak erişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem hesaplanmasında güç analizi kullanılarak 30 kontrol ve 30 müdahale olarak iki gruba ayrılmıştır. Veriler“Kişisel Bilgiler Formu”,“İzolasyon Önlemleri Bilgi Testi”ve“İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada kontrol ve müdahale gruplarına ön test olarak bilgi testleri; müdahale grubuna ise ön test sonrası“Enfeksiyon Kontrol ve İzolasyon Önlemleri”içerikli eğitim verilmiş ve eğitim sonrasında eş zamanlı ikinci test uygulanmıştır. Veri toplama sürecinin en son aşaması olarak 2 hafta sonrasında kontrol ve müdahale gruplarına son test kapsamında bilgi testleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı, gruplar arası karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, grup içi karşılaştırmalarda ise Wilcoxen işaret testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, müdahale grubunun izolasyon önlemleri bilgi testi puanlarında, ikinci testte ön testte göre anlamlı bir artış olduğu (p = 0,0001), son testte ise ön testte kıyasla anlamlı bir fark olduğu, eğitimin katılımcıların bilgi seviyelerini arttırdığı tespit edilmiştir (p < 0,001). Müdahale grubunun“İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği”ndeki ikinci test puan ortalamasında ön testte göre anlamlı bir artış olduğu gözlemlenmiştir (p = 0,011). Sonuç olarak, verilen eğitimin hemşirelerin bilgi düzeylerini arttırmada etkili olduğu, diğer alanlarda uyum ve bilgi artışının sınırlı kaldığı tespit edilmiş olup, davranışsal değişiklikler için farklı müdahalelerin (uygulamalı eğitim, simülasyon vs.) uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of training on isolation precautions provided to nurses working in intensive care units on their knowledge and adherence levels. A quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group was used. The study was carried out in a training and research hospital located in the Central Anatolia Region with nurses working in adult intensive care units. A total of 60 nurses participated, with 30 in the control group and 30 in the intervention group. Data were collected using the“Personal Information Form”,“Isolation Precautions Knowledge Test”and the“Isolation Precautions Adherence Scale”. For the intervention group, pre-test and post-test measurements were applied, and training titled“Infection Control and Isolation Precautions”was administered. The training period lasted for two weeks, and the post-test was conducted two weeks after the training. Data analysis was performed using SPSS 22 software. Between-group comparisons were conducted using the Mann-Whitney U test, while within-group comparisons used the Wilcoxon signed-rank test. The results showed a statistically significant increase in the knowledge test scores related to isolation precautions in the intervention group (p = 0.001), indicating that the training effectively enhanced the participants' knowledge. Furthermore, a significant increase was also observed in the post-test mean scores of the“Isolation Precautions Adherence Scale”in the intervention group (p = 0.011). In conclusion, the training provided significantly improved the knowledge and compliance levels of intensive care nurses. It is recommended that similar training programs be implemented in various healthcare settings and among different professional groups to ensure wider and more sustainable infection control practices.