Modern jeodezik GNSS alıcılarının karıştırma durumunda kararlılığı
Stability of modern geodetic GNSS receivers in case ofjamming
- Tez No: 952726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GÖKREM, DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN KARLITEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GNSS, Jamming, Spoofing, Hassas Nokta Konumlandırma, SDR Algoritması, Gerçek Zamanlı Kinematik Konumlama, GNSS, Jamming, Spoofing, Precise Point Positioning, SDR Algorithm, RealTime Kinematic Positioning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzde konumlama ve yön bulma sistemleri çok önemlidir. Bu sistemler küresel uydu konumlandırma sistemleri (GNSS) olarak adlandırılmaktadır. GPS (ABD), GLONASS (Rusya), Galileo (Avrupa Birliği) ve BeiDou (Çin) kaynaklı temel uydu konumlama sistemleri olarak geçmektedir. Bu sistemler birçok alanda kullanılmaktadır. Bunlar bireysel yön bulma uygulamalarının yanı sıra savunma, ulaşım, enerji, tarım, inşaat, telekomünikasyon gibi birçok önemli sektörde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu kadar geniş çaplı bir alanda kullanılan GNSS sistemlerinin güvenirliği de hali hazırda kritik bir öneme sahiptir.GNSS sistemleri zayıf sinyal yapısına sahip olması nedeniyle dışarıdan gelebilecek müdahalelere karşı savunmasızdır. Özellikle jamming (sinyal karıştırma) ve spoofing (sinyal aldatma) gibi saldırılar GNSS alıcılarının sinyali algılayamamasına veya yanlış konuma yönlendirme gibi olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bu durum ciddi anlamda güvenlik riskleri oluşturabilmektedir. Özellikle askeri sistemler, insansız araçlar ve bu sistemin altyapısının kullanıldığı birçok alan için ciddi tehditler oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, GNSS sistemlerinin jamming ve spoofing saldırılarına karşı duyarlılığı deneysel olarak incelenmiştir. Deneysel çalışma kapsamında, Adalm Pluto ve HackRF One cihazları kullanılarak belirli mesafelerden GNSS sinyallerine sinyal karıştırma ve sinyal aldatma amacıyla müdahaleler gerçekleştirilmiş ve bu müdahalelerin konum doğruluğu üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca Lora ve 2.4 GHz olmak üzere iki adet farklı anten kullanılarak antenlerin güçlerinin bu saldırılara etkileri gösterilmiştir. Hem statik hem de kinematik ölçüm senaryoları ile yürütülen testlerde; konum sapmaları, sinyal kalitesi, uydu takibi ve faz belirsizlikleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, GNSS sistemlerinin dış sinyal tehditlerine karşı ne derece hassas olduğunu ortaya koymakta ve bu tür saldırılara karşı geliştirilecek savunma mekanizmaları için temel veri sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, positioning and navigation systems play a vital role in numerous domains. These systems are known as Global Navigation Satellite Systems (GNSS). The main GNSS systems include GPS (USA), GLONASS (Russia), Galileo (European Union), and BeiDou (China). These systems are widely used not only in personal navigation applications but also in critical sectors such as defense, transportation, energy, agriculture, construction, and telecommunications. Given their extensive application areas, the reliability of GNSS systems is of critical importance. Due to the inherently weak structure of GNSS signals, these systems are highly vulnerable to external interferences. In particular, attacks such as jamming (signal interference) and spoofing (signal deception) can prevent GNSS receivers from detecting valid signals or can lead them to calculate false position data. These types of disruptions pose significant security threats, especially for military systems, unmanned vehicles, and other critical infrastructures that rely on GNSS-based services. In this thesis, the vulnerability of GNSS systems to jamming and spoofing attacks is examined experimentally. Within the scope of the experimental study, GNSS signals were intentionally disrupted from specific distances using Adalm Pluto and HackRF One devices to simulate jamming and spoofing conditions, and the impacts of these interventions on positioning accuracy were analyzed. Additionally, two different types of antennas Lora and 2.4 GHz were used to observe how antenna strength affects system susceptibility to such attacks. Both static and kinematic measurement scenarios were tested, and variations in position accuracy, signal quality, satellite tracking, and phase ambiguities were evaluated. The results reveal the sensitivity of GNSS systems to external signal threats and aim to provide foundational data for the development of effective countermeasure strategies.