Trakya bölgesi çeltik alanlarında görülen hastalıkların saptanması, etmenlerinin tanılanması ve yaygınlık oranlarının belirlenmesi
Identification of casual agent of some rice diseasas and determination of rate of infection in the thrace region of Turkey
  1. Tez No: 95293
  2. Yazar: İLGÜN PAÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇITIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeltik, fungal patojen, Aphelenchoides besseyi, Rice, fungal pathogens, Aphelenchoides besseyi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
VI ÖZET Trakya Bölgesi çeltik üretim alanlarında 1998-1999 yıllarında gerçekleştirilen bu çalışmada üründe verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen bazı fungal hastalıklar saptanmıştır. Bunlar sırası ile Helminthosporium sp. 'nin neden olduğu kahverengi yaprak lekesi, Alternaria sp.'nin neden olduğu yaprak ve kavuz lekesi, Fusarium spp/nin neden oldukları başak yanıklığı hastalıklarıdır. Ancak Türkiye'nin çeltik alanlarında yaygın olduğu bilinen Pyricularia oryzae Cavara 'in neden olduğu çeltik yaprak yanıklığına Trakya Bölgesi ekim alanlarında rastlanmamış olması dikkat çekicidir. Kök çürüklüğü hastalıklarının etmenleri olarak Trakya Bölgesinde Fusarium equiseti (Çorda) Sacc. Fusarium oxysporum Schlecht ve Fusarium acuminatum (Ellis) Everh türleri tanılanmıştır. Curvularia sp. ise bölgede başaklarda kavuz ve dane kararmasına neden olmuştur. Trakya Bölgesi çeltik ekim alanlarında toplanan enfekteli bitki ve tohum örneklerinden izole edilerek tanılanan Humicola sp., Aspergillus sp. ve Trichothecium roseum (Pers) Link ex Gray fungus türlerinin herhangi bir çeltik hastalığı ile ilişkileri saptanamamıştır. Bunların özellikle depolanan tohumlarda ve üründe sekonder etmenler gibi davranıp bozulmalara neden olarak kaliteyi düşürdükleri sanılmaktadır. Daha önce Türkiye' de bulunmayan fakat son yıllarda ithal edilen tohumlarla Trakya Bölgesi ekim alanlarına bulaşan beyaz-uç nematodu Aphelenchoides besseyi Christie' nin tohum örneklerine % 85,7 gibi önemli bir oranda yayılmış olduğu saptanmıştır. İç karantina önlemleri uygulayarak nematodun diğer bölgelere yayılmasına engel olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY IDENTIFICATION OF CASUAL AGENT OF SOME RICE DISEASES AND DETERMINATION OF RATE OF INFECTION IN THE THRACE REGION OF TURKEY. As a result of this investigation conducted during the years of 1 998 and 1 999 some rice diseases caused by fungal pathogens which reduce yield and quality were identified in Thrace Region in Turkey. These are, brown leaf spot disease caused by Helminthosporium sp. Leaf spot and blach glume disease caused by Alternaria sp., head blight caused by Fusarium spp., leaf blight of rice disease caused by Pyricularia oryzae Cavara which has been reported wide spread in all the rice growing areas in Turkey was determined almost extinct in Thrace Region. Fusarium moniliforme Sheld was replaced by Fusarium equiseti (Corda) Sacc. Fusarium oxysporum Schlecht and Fusarium acuminatum (Ellis) Everh species which were identified as casual agents of root rot diseases of rice in the area. Curvularia sp. caused black kernel disease of rice in Thrace Region. Isolated and identified species of Humicola sp., Aspergillus sp. and Trichothecium roseum (Pers) Link ex Gray on infected plant samples and seeds were not related any rice disease in field conditions. But they may be act as secondary causal agent on stored seed and yield and may reduce quality of crop by decomposition. It was determined that white-tip nematode Aphelenchoides besseyi Christie on rice introduced Thrace Region by imported certified seed several years ago now reached to the rate of 85.7 % in crop. It is necessary to prevent contamination and spread to other rice growing regions in Turkey by employing internal quarantine regulations.