Sosyal medya kullanım bozukluğunun yaşam doyumu ve iş performansı üzerine etkileri
Effects of social media use disorder on life satisfaction and job performance
  1. Tez No: 954373
  2. Yazar: MEHMET KAYNAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM KAPTANGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanım Bozukluğu, Yaşam Doyumu, İş Performansı. Haziran 2025, 91 Sayfa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Sinop Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenler özelinde sosyal medya kullanım bozukluğunun yaşam doyumu ve iş performansı üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sosyal medya kullanım bozukluğu, bireyin sosyal medya platformlarını kontrolsüz ve aşırı şekilde kullanmasıyla ortaya çıkan psikolojik ve davranışsal sorunlar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Sosyal medya kullanım bozukluğu, bireyin gündelik yaşamını, sosyal ilişkilerini ve iş hayatını olumsuz etkileyebilmekte; dikkat dağınıklığı, zaman yönetiminde zorlanma ve iş sorumluluklarını aksatma gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle bu üç değişkenin birbirleri ile olan ilişkisinin ortaya konması işletmeler ve aynı zamanda kurumsal stratejilerin belirlenmesi açısından önemlidir. Dijitalleşmenin kullanım alanlarının artması ile birlikte sosyal medya, bireylerin günlük yaşamlarında vazgeçilmez bir unsuru hâline gelmiştir. Ancak sosyal medya kullanımının kontrolsüz hâle gelmesi, psikolojik ve davranışsal bazı sorunlara yol açabilmekte; özellikle çalışan bireylerde iş verimliliği ve yaşam doyumu üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Akademik çevre gibi yüksek düzeyde bilişsel dikkat ve üretkenlik gerektiren ortamlarda bu tür etkilerin daha belirgin olabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda araştırmada, sosyal medya kullanım bozukluğu ile yaşam doyumu ve iş performansı arasındaki ilişkiler bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araştırmada veri toplama sürecinde nicel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda, Sosyal Medya Kullanım Bozukluğu Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve İş Performansı Ölçeği kullanılarak veriler onlie anket yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırma evrenini oluşturan Sinop Üniversitesi Akademisyenlerinden, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 200 akademisyen örneklem havuzunu oluşturmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda sosyal medya kullanım bozukluğu, yaşam doyumu ve iş performansı arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Ayrıca, cinsiyet, unvan ve yaş gibi demografik değişkenler bağlamında farklılıkları incelemek üzere bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Analiz sonuçları, sosyal medya kullanım bozukluğunun hem yaşam doyumunu hem de iş performansını negatif yönde etkilediğini göstermektedir. Sosyal medya kullanım bozukluğu ile yaşam doyumu ve iş performansı arasında negatif yönlü, yaşam doyumu ile iş performansı arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına dayanarak, akademik kurumların sosyal medya kullanımına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yürütmesi, zaman yönetimi becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler sunması ve psikolojik destek sistemlerini güçlendirmesi önerilmektedir. Gelecek araştırmalarda sosyal medya kullanımının stres, tükenmişlik ve akademik üretkenlik gibi değişkenlerlev ilişkilerinin incelenmesi, ayrıca farklı meslek gruplarıyla karşılaştırmalı çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the objective was to investigate the effects of social media addiction on life satisfaction and job performance among academics employed at Sinop University. Social media addiction is conceptualized as a constellation of psychological and behavioral disturbances resulting from the excessive and uncontrolled use of social media platforms. Such maladaptive use can detrimentally impact individuals' daily routines, interpersonal relationships, and occupational functioning, leading to issues such as diminished attention span, challenges in time management, and neglect of professional responsibilities. Accordingly, elucidating the interrelationships among these three variables holds significance for organizational practices and the formulation of institutional strategies. With the proliferation of digital technologies, social media has become an integral aspect of everyday life. Nevertheless, when its usage becomes dysregulated, it may give rise to a range of psychological and behavioral complications, particularly undermining employees' work efficiency and overall life satisfaction. In cognitively demanding environments such as academia, these adverse effects may manifest more prominently. In this regard, the present study adopts a holistic perspective to explore the associations among social media addiction, life satisfaction, and job performance. A quantitative research design was employed, utilizing survey methodology for data collection. Data were gathered through the administration of the Social Media Addiction Scale, the Satisfaction With Life Scale, and the Individual Work Performance Scale via an online platform. The study population comprised academics at Sinop University, and a sample of 200 participants was selected using a convenience sampling strategy. Correlational and regression analyses were conducted to assess the relationships among the principal variables, while independent samples t-tests and one-way analyses of variance (ANOVA) were performed to examine variations based on demographic factors such as gender, academic rank, and age. The findings indicate that social media addiction exerts a negative influence on both life satisfaction and job performance. A significant negative correlation was observed between social media addiction and both life satisfaction and job performance, whereas a significant positive correlation emerged between life satisfaction and job performance. In light of these findings, it is recommended that academic institutions implement initiatives to raise awareness regarding responsible social media usage, offer training programs aimed at enhancing time management skills, and strengthen available psychological support services. Future research is encouraged to extend the scope of inquiry by examining the relationship between social media use and variables such as stress, burnout, and academic productivity, as well as by conducting comparative studies across different professional groups.vii Keyword: Social Media Use Disorder, Life Satisfaction, Job Performance. June 2025, 91 Page