Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Suriyelilerin medya aracılığıyla güvenlikleştirilmesinin ve güvenlikdışılaştırılmasının incelenmesi
Examining the securitization and de-securitization of Syrians in the Republic of Turkey through the media
  1. Tez No: 954487
  2. Yazar: BARAN ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SAPMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli, Türkiye Cumhuriyeti, Güvenlikleştirme, Güvenlikdışılaştırma, Medya, Syrian, Republic of Türkiye, Securitisation, De-securitisation, Media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
İnsanların bulunduğu koşullar göç etme gerekliliğini ortaya çıkarabilmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti'nde yaşanan iç savaş sürecinin yol açmış olduğu Suriyeli zorunlu kitlesel göçü de bunun bir örneğidir. Kitlesel göçler, ev sahibi ülkelere olumlu ya da olumsuz yönde etki edebilmektedir. Kopenhag Okulu çerçevesinde güvenlikleştirme yaklaşımı ile bir mesele söylem yoluyla tehdit olarak ele alınabilmekte ve güvenlikdışılaştırma yaklaşımı ile de bir mesele yine söylem yoluyla tehdit kapsamı dışına çıkarılabilmektedir. Medya, iletişim kurma gereksiniminin sonucu olarak ortaya çıkmış bir araç olarak ele aldığı konuları geniş kitlelere yayabilme işlevine sahiptir. Ayrıca medya, ele aldığı konuları güvenlikleştirebilen ve güvenlikdışılaştırabilen bir aktör konumundadır. Bu tezde, Beşar Esad rejiminin devrildiği 8 Aralık 2024'ten itibaren 31 Mart 2025 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Suriyelilerin Türk medya organlarında nasıl ele alındığı ortaya konulmuştur. İnceleme kapsamına alınan medya organları Sözcü, Cumhuriyet, Yeni Şafak, Sabah, Diken ve Bianet'tir. İlgili medya organlarının internet sitelerinde belirtilen tarihler arasında yayınlanan haber ve köşe yazıları arama kısımlarına“Suriyeli”anahtar kelimesi yazılarak taranmıştır. İlgili medya organlarının haber ve köşe yazılarında Türkiye Cumhuriyeti'ndeki Suriyelileri güvenlikleştirdiği mi yoksa güvenlikdışılaştırdığı mı ortaya konulmuştur. Ayrıca ele alınan haber ve köşe yazıları Kopenhag Okulu'nun güvenlik sektörleri kapsamında değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Değerlendirme sonucunda Sözcü gazetesi haricindeki diğer medya organlarının ağırlıklı olarak güvenlikdışılaştırma eğiliminde olduğu görülmüştür. Ayrıca Kopenhag Okulu güvenlik sektörlerine göre bir ayrım yapıldığında da ağırlıklı olarak toplumsal güvenlik üzerinden güvenlikleştirmenin ve güvenlikdışılaştırmanın yapıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The conditions in which people find themselves can lead to the necessity to migrate. The Syrian mass migration caused by the civil war in the Syrian Arab Republic is an example of this. Mass migration can have a positive or negative impact on host countries. Within the framework of the Copenhagen School, with the securitization approach, an issue can be treated as a threat through discourse, and with the de-securitization approach, an issue can be taken out of the scope of threat through discourse. As a tool that emerged as a result of the need to communicate, the media has the function of disseminating the issues it deals with to large masses. In addition, the media is an actor that can securitize and de-securitize the issues it deals with. In this thesis, it is revealed how Syrians in the Republic of Turkey were covered in Turkish media organs from December 8, 2024, when the Bashar al-Assad regime was overthrown, until March 31, 2025. The media outlets included in the scope of the analysis are Sözcü, Cumhuriyet, Yeni Şafak, Sabah, Diken and Bianet. The news articles and columns published on the websites of the relevant media organs between the specified dates were scanned by typing the keyword“Syrian”in the search field. It has been revealed whether the news and opinion columns of the relevant media organs securitize or de-securitize Syrians in the Republic of Turkey. In addition, the news articles and opinion columns were analyzed within the scope of Copenhagen School's security sectors.