Çalışanların teknostres algıları, iş tatminleri ve iş özerkliği arasındaki ilişkiler: Çağrı merkezi çalışanları üzerine bir uygulama
Relationships between employees' technostress perceptions, job satisfaction and job autonomy: An application on call center employees
  1. Tez No: 954486
  2. Yazar: SEFA AKKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çağrı Merkezi Çalışanları, Teknostres, İş Tatmini, İş Özerkliği, Call Center Workers, Technostress, Job Satisfaction, Job Autonomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, çağrı merkezi çalışanlarının teknostres algıları, iş tatminleri ve iş özerkliği düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Özellikle çağrı merkezleri gibi yoğun teknoloji kullanımının ve hızlı iletişimin esas olduğu iş ortamlarında çalışanların maruz kaldığı teknostres düzeyleri ve bu stresin iş tatmini ve iş özerkliği ile ilişkisi, araştırmanın temel odak noktalarını oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak nicel araştırma desenlerinden genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini çağrı merkezi sektörün çalışan 196 kişi oluşturmaktadır. Verilerin analizi SPSS programında yapılmıș ve %95 güvenlik düzeyinde çalıșılmıștır. Analiz sonuçlarına göre, kadın katılımcıların Tekno-İş Yükü, Tekno-belirsizlik, Tekno-karmaşıklık ve genel Tekno-Stres puanları erkek katılımcılardan daha yüksektir. 45 yaş ve üzeri bireylerin Tekno-belirsizlik, İçsel Tatmin, Dışsal Tatmin ve genel İş Tatmini puanları daha düşük bulunmuştur. Eğitim düzeyine göre, ilköğretim mezunlarının Tekno-İş Yükü puanı lise mezunlarından yüksek, lisansüstü mezunların İçsel Tatmin puanı ise ilköğretim mezunlarından daha yüksektir. Bekar katılımcıların Tekno-belirsizlik puanları evlilere göre daha fazladır. Aynı işyerinde 15 yıldan fazla çalışanların İş Tatmini ve alt boyut puanları, daha kısa süre çalışanlara göre anlamlı düzeyde daha düşüktür. Tekno-Stres puanları da deneyimi az olanlara kıyasla daha düşüktür. Ölçekler arası ilişkilerde; Tekno- Stres ile İş Tatmini arasında çok düşük düzeyde pozitif, İş Özerkliği ile İş Tatmini arasında ise yüksek düzeyde pozitif anlamlı ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between technostress perceptions, job satisfaction and job autonomy levels of call center employees. The technostress levels that employees are exposed to, especially in work environments such as call centers where intensive technology use and fast communication are essential, and the relationship of this stress with job satisfaction and job autonomy constitute the main focal points of the research. The general screening method, a quantitative research design, was used as the data collection method. The sample of the research consists of 196 employees working in the call center sector. Data analysis was done in SPSS program and the study was carried out at 95% security level. According to the analysis results, female participants had higher Techno-Workload, Techno-Uncertainty, Techno-Complexity and General Techno-Stress scores than male participants. Techno-Uncertainty, Intrinsic Satisfaction, Extrinsic Satisfaction and General Job Satisfaction scores of individuals aged 45 and over were found to be lower. According to the level of education, the Techno-Workload score of primary school graduates is higher than that of high school graduates, while the Intrinsic Satisfaction score of postgraduate graduates is higher than that of primary school graduates. Single participants have higher Techno-Uncertainty scores than married participants. Job Satisfaction and sub-dimension scores of those who have worked in the same workplace for more than 15 years are significantly lower than those who have worked for shorter periods. Techno-Stress scores are also lower than those with less experience. In the relationships between the scales; a very low level positive relationship was found between Techno-Stress and Job Satisfaction, and a high level positive significant relationship was found between Job Autonomy and Job Satisfaction.