Türkiye'de boğa güreşi festivallerinin kültürel ve ekonomik coğrafya açısından değerlendirilmesi
Evaluation of bullfighting festivals in Türkiye with regards to cultural and economic geography perspective
  1. Tez No: 954980
  2. Yazar: SAMET ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Boğa Güreşlerinin Coğrafi Temelleri, Boğa Güreşi kültürü, Boğa Güreşi Festivalleri, Boğa Güreşi Festivallerinin Sosyoekonomik Etkileri, Geographical Basis of Bullfighting, Bullfighting Culture, Bullfighting Festivals, Socioeconomic Impacts of Bullfighting Festivals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de boğa güreşi festivallerin ortaya çıkışında coğrafi faktörlerin etkisi araştırılmış, festivallerin sosyoekonomik ve kültürel boyutlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de boğa güreşi festivali düzenlenen 5 bölge (Karadeniz, Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu, Marmara) 9 ilde (Artvin, Rize, Erzurum, Aydın, Muğla, İzmir, Denizli, Antalya, Bursa) saha çalışması yapılmıştır. Saha çalışması festival takvimine göre planlamış, düzenlenen 60'ı aşkın festivalden her ilde ve her bölgede en az bir festivale katılacak şekilde örneklem seçilmiştir. Örneklem olarak seçilen 23 festivalde, boğa yetiştiricisi ve organizatörlerden oluşan 58 kişi ile mülakat yapılmış, 922 kişiye anket uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS ve MAXQDA programları aracılığı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları ve saha gözlemlerinden, boğa güreşi festivallerinin kırsal yaşamdan beslenerek ortaya çıktığı, zamanla aşırı ilgi görerek binlerce kişinin katıldığı etkinlilere dönüştüğü bulgularına ulaşılmıştır. Kitlelerin boğa güreşi festivallerine olan ilgisi festival düzenlenen destinasyonlara turist akışı olarak yansımış, bu durum sahada sosyoekonomik ve kültürel açıdan önemli kazanımlar oluşturmuştur. Festivaller kendi ekonomisini yaratmış, sahada büyükbaş hayvancılık sektörü festivallere göre yeniden yapılandırılmıştır. Festivallerin düzenlendiği destinasyonlar turizmden ciddi gelirler elde etmiş, boğa güreşi festivalleri bir turizm çekiciliği olarak kalkınmanın önemli bir aktörü olmuştur. Yöre sakinleri ile turistler arasında mekânın sınırlarını aşan sosyal ağlar kurulmuş bu ağlar ticari ilişkilerine yansıyacak şekilde genişlemiştir. Kırsal nüfusun yaşadığı yerle bağı güçlenmiş, yerel değerlere olan bağlılığı artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study investigated the effects of geographical factors on the emergence of bullfight festivals and aimed to reveal the socioeconomic and cultural dimensions of festivals. For this purpose, field work was conducted in 9 provinces (Artvin, Rize, Erzurum, Aydın, Muğla, İzmir, Denizli, Antalya, Bursa) in 5 regions (Black Sea, Aegean, Mediterranean, Eastern Anatolia, Marmara) where bullfighting festivals are organized in Turkey. The field work was planned according to the festival calendar, and a sample was selected from more than 60 festivals organized in a way that at least one festival was attended in each province and region. In the 23 festivals selected as a sample, 58 people consisting of bull breeders and organizers were interviewed and a questionnaire was applied to 922 people. The collected data was analyzed using SPSS and MAXQDA programs. The analysis results and field observations show that bullfighting festivals emerged from rural life, and over time, they attracted great interest and turned into events attended by thousands of people. The interest of the masses in bullfighting festivals was reflected as a tourist flow to the destinations where the festivals were held, and this situation created significant socioeconomic and cultural gains in the field. Festivals created their own economy, and the cattle breeding sector in the field was restructured according to the festivals. The destinations where the festivals were held obtained significant income from tourism, and bullfighting festivals became an important development actor as a tourism attraction. Social networks that transcended the boundaries of the place were established between the local residents and tourists, and these networks expanded in a way that reflected on their commercial relations. The rural population's connection with the place they lived in was strengthened, and their commitment to local values increased.