İçel ilinde kayısı üretim ekonomisi
Apricot production economics in İçel province
- Tez No: 95515
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. AYKUT GÜL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Kayısı, Üretim Ekonomisi, Üretim Fonksiyonu, Ekonomik Analiz VI
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, İçel ilindeki önemli taze kayısı üretim yerlerinden Mut ve Gülnar ilçelerinde bulunan tarım işletmelerinin kayısı üretimi ve pazarlama yapılan ile kayısı üretimindeki bazı faktörlerin kullanım düzeyleri incelenerek, bu üretim dalının sorunları ve gelişimi için alınabilecek önlemler ortaya konulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, incelenen işletmelerin ortalama arazisi 49,13 da ve kayısı alanları 15,19 da'dır. İşletmelerin yetiştirdiği kayısı çeşitleri arasında İ.Tokah, Septik ve Tyrinthe çeşitleri başta gelmektedir. Ortalama verim 372 kg/da ve 25 kg/ağaç olarak belirlenmiştir. İşletmelerin kayısı dışındaki bitkisel üretimleri arasında hububat ve zeytin yetiştiriciliği ağırlıktadır. İşletmelerin aktif sermayesinin %85,06'sı arazi, %14,94'ü de işletme sermayesinden oluşmaktadır. İşletmeler kayısı üretiminde 49,20 saat/da işgücü ve 6,01 saat/da çekigücü kullanmışlardır. Bahçelere saf madde olarak 1 1,76 kg/da azot, 10,48 kg/da fosfor ve 5,12 kg/da potasyum uygulanmıştır. İşletmelerin kayısı üretimindeki ortalama net kan 19.441.014 TL/da ve nisbi karlılıkları ise %99 ile %200 arasında değişmiştir. Üretim faktörlerinden toprak işlemede kullanılan çekigücü dışındakiler optimum düzeyin altında kullanılmıştır. Kayısı yetiştiriciliğinde yeterli girdi kullanımı, kaliteli ve yüksek verim, yüksek üretici gelirleri, don zararları olup olmamasına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, apricot production, marketing and usage level of some factors in apricot production of the important producing areas of İçel such as Mut and Gülnar and the problems faced this area and some other issues related to apricot production were discussed. It was found that average land per farm was 49,13 da and 15,19 da was used for apricot production. The prominent cultivars grown are İ. Tokalı, Septik and Tyrinthe. The average yield per da and per tree are 372 and 25 kg respectively. The other crops grown beside apricot are of cereals and olive. It was found that 85,06 % of the active capital is land, and 14,94 % is business capital. The farms use 49,20 h/da man power, and 6,01 h/da machine power for apricot production. 1 1,76 kg/da N, 10,48 kg/da P, and 5,12 kg/da K are given to the apricot orchards per year. The farms made of average net profit 19.441.014 TL/da, 136% relative profit during this period. Production factors other than machine power are used in lower level than the optimum. Additionally, it was found that enough input usage in apricot cultivation changed depending on whether high quality fruit and yield were produced and froze damage occured during the vegetation.Key Words : Apricot, Production Economics, Production Function, Economic Analysis VII