Ceza hukuku kapsamında kadınların namus ve töre saiki ile öldürülmesi(Türkiye-Irak mukayeseli çalışma)
Killing of women with honour and honour motive within the scope of criminal law (Turkey-Iraq comparative study)
  1. Tez No: 955213
  2. Yazar: NOORAI SHIHAB AHMED AHMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kasten öldürme, Kadın cinayeti, Namus cinayeti, Şeref cinayeti, Töre, Tahrik, Premeditated killing, Femicide, Honor killing, Dignity killing, Tradition, Grave provocation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kadınların namus/şeref ve töre saiki ile öldürülmesi Türkiye ve Irak'ta yaygın bir şekilde işlenen bir suç tipidir. Ataerkil düzenin bir parçası olan bu suç kadınların cinsiyetlerinden ötürü mağdur oldukları ve failinin ise karşı cinsten biri olduğu bir suçtur. Türkiye'de kadınların“namus/şeref ve töre”adı altında öldürülmesi yasa kapsamında bir suç olarak kabul edilmiş ve cezası üst sınırdan belirlenmiştir. Ancak Irak yasaları için aynı durum söz konusu değildir. Ataerkil düzenin ve“aşiret sistemi”nin egemen olduğu Irak Cumhuriyeti yasalarında söz konusu olan cinayet ağır tahrik kapsamında değerlendirilip failin cezasında indirim uygulanmaktadır. Çalışmamız kapsamında kadınların namus/şeref ve töre saiki ile öldürülmesi suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 82. madde ve 111 Sayılı Irak Ceza Kanunu 128/407/409 maddeleri kapsamınca değerlendirilecektir. Irak Ceza Kanunu'nun içerdiği düzenlemeler 765 Sayılı Eski Türk Ceza Kanunu'nun içerdiği düzenlemelerle benzerlik gösterdiği için Eski Türk Ceza Kanunu'ndaki düzenlemelere de değinilecek ve kanunun değişim süreci ile kat edilen gelişim Irak hukuk sistemine örnek olarak gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
The killing of women on the grounds of honor, dignity, or tradition is a commonly committed crime in both Turkey and Iraq. This crime, which is a product of a patriarchal social order, reflects a reality in which women are victimized solely due to their gender, and the perpetrators are typically male. In Turkey, the killing of women under the pretext of“honor, dignity, or tradition”is legally recognized as an aggravated crime, and offenders are punished at the upper limit of the sentencing range. However, the same cannot be said for the legal system in Iraq. In the Republic of Iraq, where patriarchal structures and the tribal system remain dominant, such killings are often evaluated under the scope of“severe provocation,”which results in a reduction of the perpetrator's sentence. This study examines the crime of killing women on the grounds of honor, dignity, or tradition within the framework of Article 82 of the Turkish Penal Code No. 5237 and Articles 128, 407, and 409 of the Iraqi Penal Code No. 111. Furthermore, since the provisions of the Iraqi Penal Code bear similarities to those found in the former Turkish Penal Code No. 765, the old code will also be addressed. The transformation and progress achieved through the amendment of the Turkish Penal Code will be presented as a potential model for legal reform within the Iraqi legal system.