Endometriyal kanserlerde SIRT 1, HMGB1, BCL-2,CASPASE-3 ekspresyonlarının grade, myometriyal invazyon ve lenfovasküler alan invazyonu ile ilişkisi
- Tez No: 955492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AFŞAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN EFE ÇAMİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyal karsinom, SIRT1, HMGB1, Bcl-2, Caspase-3, Endometrial carcinoma, SIRT1, HMGB1, Bcl-2, Caspase-3
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, endometriyal karsinomlarda SIRT1, HMGB1, Bcl-2 ve Caspase-3 proteinlerinin immünohistokimyasal ekspresyon düzeylerini belirleyerek, bu ekspresyonların tümör grade'i, myometriyal invazyon derinliği ve lenfovasküler alan invazyonu (LVSI) ile ilişkisini değerlendirmektir.Bu proteinlerin tümör progresyonu üzerindeki etkilerinin ortaya konması, prognostik belirteç olarak klinik kullanımlarını destekleyebilir. MateryalveMetot: Retrospektif kesitsel tasarımla gerçekleştirilen bu çalışmaya, endometriyal adenokarsinom tanısı almış 139 olgu dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak benign endometriyal doku örnekleri kullanılmıştır. Tümörler, 2023 FIGO sınıflamasına göre evrelendirilmiş ve myometriyal invazyon ile LVSI varlığına göre alt gruplara ayrılmıştır. İmmünohistokimyasal yöntemlerle SIRT1, HMGB1, Bcl-2 ve Caspase-3 proteinlerinin ekspresyon düzeyleri skorlanmış ve veriler istatistiksel olarak one-way ANOVA ve Tukey post-hoc testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: SIRT1 ve HMGB1 ekspresyonları, yüksek grade (GIII) ve LVSI pozitif tümörlerde anlamlı düzeyde artmış olarak bulunmuştur (p < 0.001). Buna karşılık, Bcl-2 ekspresyonu az diferansiye tümörlerde daha yüksek, yüksek grade ve invaziv gruplarda daha düşük düzeylerde saptanmıştır. Caspase-3 ekspresyonu ise GIII grupta belirgin olarak artmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, SIRT1 ve HMGB1 ekspresyonunun tümör evresi ve LVSI varlığı ile anlamlı şekilde arttığı; Bcl-2 ekspresyonunun ise düşük dereceli, invazif olmayan tümörlerde yüksek olup tümör agresifliğiyle birlikte azaldığı gösterilmiştir.Caspase-3 düzeyleri ileri evrelerde belirgin artış göstermiştir.Bu bulgular, her bir belirtecin endometriyum kanserinde farklı patofizyolojik süreçlere dahil olduğunu ve hastalık progresyonuyla yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.Moleküler belirteçlerin klasik histopatolojik kriterlere ek olarak kullanılması, daha doğru prognostik değerlendirme ve bireyselleştirilmiş tedavi stratejileri geliştirilmesine katkı sağlayabilir.Gelecekte yapılacak daha geniş kapsamlı ve prospektif çalışmalarla bu bulguların doğrulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to determine the immunohistochemical expression levels of SIRT1, HMGB1, Bcl-2, and Caspase-3 proteins in endometrial carcinomas, and to evaluate their associations with tumor grade, depth of myometrial invasion, and the presence of lymphovascular space invasion (LVSI). Demonstrating the effects of these proteins on tumor progression may support their use as prognostic biomarkers in clinical practice. MaterialsandMethods: This retrospective cross-sectional study included 139 cases diagnosed with endometrioid adenocarcinoma. Benign endometrial tissue samples were used as the control group. Tumors were staged according to the 2023 FIGO classification and stratified based on the depth of myometrial invasion and the presence of LVSI. The expression levels of SIRT1, HMGB1, Bcl-2, and Caspase-3 were scored using immunohistochemical methods. Data were statistically analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post-hoc test. Results: SIRT1 and HMGB1 expression levels were significantly higher in high-grade (GIII) and LVSI-positive tumors (p < 0.001). In contrast, Bcl-2 expression was higher in well-differentiated tumors and significantly decreased in high-grade and invasive groups. Caspase-3 expression was notably increased in GIII tumors. Conclusion: This study demonstrated that SIRT1 and HMGB1 expression levels increase significantly with tumor stage and the presence of LVSI, whereas Bcl-2 expression is higher in low-grade, non-invasive tumors and decreases with increasing tumor aggressiveness. Caspase-3 expression was significantly elevated in advanced-stage cases. These findings suggest that each marker is involved in distinct pathophysiological mechanisms in endometrial carcinoma and is closely associated with disease progression. Integrating molecular biomarkers with classical histopathological criteria may enhance prognostic accuracy and contribute to the development of individualized treatment strategies. Further large scale, prospective studies are recommended to validate these findings.