Türkiye'de vatandaşlık konumuna gelen İranlıların oy verme davranışı üzerine sosyolojik bir inceleme: İstanbul örneği
A sociological study on the voting behavior of Iranians who became citizens in Turkey: Istanbul example-2024
  1. Tez No: 955597
  2. Yazar: ZAKARİA SAFAEİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHEB MOHAMMADI GHANBARLOU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Voting behavior, Voter, Political preference, Migration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de vatandaşlık statüsü kazanmış İranlı göçmenlerin oy verme davranışları analiz edilmektedir. Küresel ölçekte yoğunlaşan göç hareketliliği, göçmenlerin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda siyasi yönelimlerini de anlamayı gerekli kılmaktadır. Özellikle Türkiye, coğrafi ve politik konumu itibarıyla Orta Doğu merkezli göç dinamikleriyle uzun süredir iç içe bulunmaktadır ve bu nedenle geniş çaplı göç dalgaları için önemli bir hedef ülke hâline gelmiştir. Bu çerçevede, vatandaşlık hakkı elde eden göçmenlerin oy verme davranışlarını incelemek, onların yeni toplumsal ve siyasal bağlamda nasıl konumlandıklarını anlamak açısından önem arz etmektedir. Araştırma, Türkiye'de vatandaşlık kazanmış 20 İranlı göçmenle derinlemesine ve yüz yüze gerçekleştirilen mülakatlara dayanmaktadır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada, katılımcılara kartopu örnekleme tekniği aracılığıyla ulaşılmaktadır. Seçmen davranışını açıklamaya yönelik kuramsal yaklaşımlar çerçevesinde; rasyonel tercih modeline göre bireyler, kendi çıkarlarını maksimize edecek biçimde bilinçli ve hesaplı tercihlerde bulunmaktadır. Sosyolojik modele göre ise seçmenler, içinde bulundukları toplumsal grupların kültürel değerleri, kimlikleri ve ortak çıkarları doğrultusunda oy kullanmaktadır. Psikolojik model ise bu iki yaklaşım arasında bir ara pozisyon benimseyerek, seçmenlerin aile gibi aidiyet grupları üzerinden siyasal partilere duygusal bir bağlılık geliştirdiklerini öne sürmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de vatandaşlık statüsü elde etmiş İranlı göçmenlerin oy verme davranışlarının hem rasyonel çıkar hesaplarına hem de kültürel geçmişlerinden gelen değer ve kimlik unsurlarına dayandığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, katılımcıların sahip olduğu sosyal sermaye düzeylerinin, oy verme eğilimleri üzerinde etkili olduğu da gözlemlenmektedir. Anahtar Kavramlar: Oy verme davranışı, Seçmen, Siyasi tercih, Göç
Özet (Çeviri)
This study analyzes the voting behavior of Iranian immigrants who have acquired citizenship status in Turkey. The increasing global mobility of migrants necessitates a deeper understanding of not only their economic activities but also their political orientations. Turkey, due to its geographical and political location, has long been intertwined with migration dynamics centered in the Middle East and has consequently become a significant destination country for large-scale migration movements. In this context, examining the voting behavior of immigrants who have obtained citizenship is crucial for understanding how they position themselves within their new social and political environments. The research is based on in-depth, face- to-face interviews conducted with 20 Iranian immigrants who have acquired Turkish citizenship. This qualitative study adopts a snowball sampling method to reach participants. Within the framework of theoretical approaches to voter behavior, the rational choice model suggests that individuals make deliberate and calculated decisions to maximize their own interests. In contrast, the sociological model posits that voters act in accordance with the cultural values, identities, and collective interests of the social groups to which they belong. The psychological model occupies a middle ground between these two perspectives, emphasizing voters' emotional attachment to political parties through primary groups such as the family. This study demonstrates that the voting behavior of Iranian immigrants who have acquired Turkish citizenship is shaped both by rational calculations and by cultural and identity-related factors rooted in their past experiences. Furthermore, it is observed that their levels of social capital also influence their voting tendencies.