İlaç yeniden konumlandırma tabanlı anti-alzheimer ilaç keşfi ve in vitro değerlendirilmesi
Drug repositioning based anti-alzheimer drug discovery and in vitro evaluation
  1. Tez No: 955953
  2. Yazar: BİLGE ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ BEYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç yeniden konumlandırma, Alzheimer hastalığı, Cmap, İlaç keşfi, Asetilkolinesteraz, Drug repositioning, Alzheimer's disease, CmAp, Drug discovery, Acetylcholinesterase
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Geleneksel ilaç geliştirme yöntemlerinin uzun zaman alması ve yüksek maliyetler, zaman- maliyet açısından daha verimli yöntemlerin kullanımını gerekli kılmaktadır. Alzheimer hastalığı (AH), günümüzde halen daha etkin ilaçlara ihtiyaç duyulan ve semptomatik tedavi uygulanan nörodejeneratif bir hastalıktır. İlaç yeniden konumlandırma, mevcut ilaçların asıl tasarlandıkları terapötik amaçlarının ötesinde, yeni endikasyonlarda kullanılması prensibine dayanan bir ilaç keşif yöntemidir. Bu bakış açısı; farmakokinetik, toksikolojik ve güvenlik verileri daha önce bilinen mevcut ilaçların yeniden değerlendirilmesini içerdiğinden daha güvenli bir profil oluşturmaktadır. Bu bağlamda, tezin temel hedefi, AH için ilaç yeniden konumlandırma stratejisini kullanarak potansiyel ilaç adaylarını belirlemektir. İlk aşamada, NCBI GEO veritabanı kullanılarak AH'ye ait gen ekspresyon profilleri elde edilip cMAP platformu aracılığıyla aday ilaçlar belirlenmiştir. Bu aşamanın sonunda, dehidroizoadosteron, moricizine, SKF-96365, KU-0063794, ouabain, proscillaridin A, digoxin, WYE-354, MK-212, parbendazole, cinobufagin aday moleküller olarak seçilmiştir. İkinci aşamada ise belirlenen potansiyel ilaçların asetilkolinesteraz (AChE) enzim inhibisyonu çalışması gerçekleştirilerek in vitro değerlendirme yapılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda; araştırılan bileşikler 31,181 nM-113,134 nM (standart bileşik takrin: 33,052 nM) arasında IC50 değerleri ve 8,065±4,700 nM-123,164±92,915 nM (standart bileşik takrin: 7,177±4,429) arasında KI değerleri ile inhibitör potansiyel göstermiştir. Bu tez çalışması, AH tedavisi için alternatif potansiyel ilaç seçeneklerini genişletmek amacıyla in silico yöntemlerle potansiyel ilaçların tespiti ve in vitro yöntem ile de bu bulguların desteklenmesi açısından yenilikçi bir yaklaşım sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the high time and cost involved of conventional drug development methods, there is a need for more efficient methods in terms of time and cost. Alzheimer's disease (AD) is a neurodegenerative disease for which effective drugs are still needed and which is treated symptomatically. Drug repositioning is a method of drug discovery based on the principle of using existing drugs beyond their original therapeutic purpose for the treatment of other diseases or for new indications. This perspective creates a safer profile as it involves the re-evaluation of existing drugs with already known pharmacokinetic, toxicological and safety data. In this context, the main objective of this work is to identify potential drug candidates for Alzheimer's disease using the drug repositioning strategy. In the first phase, gene expression profiles of Alzheimer's disease were generated using the NCBI GEO database and drug candidates were identified using the cMAP platform. At the end of this phase, dehydroisoadosterone, moricizine, SKF-96365, KU-0063794, ouabain, proscillaridin A, digoxin, WYE-354, MK-212, parbendazole and cinobufagin were selected as candidate molecules. In the second phase, an in vitro evaluation was performed by conducting an acetylcholinesterase enzyme inhibition study for the identified potential drugs. The compounds tested showed IC50 values between 31.181 nM-113.134 nM (standard compound tacrine: 33.052 nM) and Ki values between 8.065± 4.700 nM-123.164±92.915 nM (standard compound tacrine: 7.177±4.429). This dissertation study presented an innovative approach to expand the available treatment options for Alzheimer's disease.