Türkiye'de toplu konut alanlarında mevcut dış mekan planlama kararlarının irdelenmesi ve plan kararlarının standartlaştırılması
Consideration of existent outdoor space decisions in mass housing areas in Turkey and standartization of planning decisions
- Tez No: 95670
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MEMLÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turkey, mass house, outside space planning, environmental quality, standards 11
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE' DE TOPLU KONUT ALANLARINDA MEVCUT DIŞ MEKAN PLANLAMA KARARLARININ İRDELENMESİ ve PLAN KARARLARININ STANDARTLAŞTIRILMASI Gül SAYAN (ATANUR) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Yalçın MEMLÛK Türkiye' de modernist yaklaşım içinde yeni bir yaşam tarzını geliştirmek amacıyla başlatılan yerleşim alanı planlama faaliyetleri içinde Önemli bir yere sahip olan toplu konut üretimi, hızı hiç azalmayan nüfus artışı ve oluşan sosyo-ekonomik koşullar nedeni ile kendine özgü bir nitelik kazanmıştır. Bu nitelik, toplu konut kavramının sadece bir konut edinme politikası olarak ele alınması ve konuya sadece barmak sayısının yeterliliği açısından yaklaşılın asıdır. Bu durum ülkemizde konut çevrelerinin şekillenmesine ilişkin standartların ve yasal düzenlemelerin gelişimini engellemiş, ülkenin her yerinde birbirine benzeyen yüksek bloklar arasındaki boş mekanlardan oluşan yerleşim dokularının oluşumuna neden olmuştur. Yapılan çalışma He, toplu konut çevrelerinin oluşumunu etkileyen mevcut yapının ortaya konması, konut çevrelerini kaliteli bir dokuya kavuşturacak standart yaklaşımlarının geliştirilmesi ve bu çevrelerin devamlılığını sağlayacak organizasyon modelinin ana hatlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede Türkiye' de konut ve toplu konut çevresinin şekillenmesini etkileyen tarihsel süreç ile mevcut toplu konut sunum modellerinin ve yasal düzenlemelerin konut çevreleri üzerindeki etkileri belirlenmiş, seçilen örneklem bölgelerine ait açık ve yeşil alan kullanım kararlan, bölge ve konut adası ölçeğinde incelenmiştir. Bölge ve konut adası Ölçeğindeki dış mekan kullanım kararlarının birbirine yakın standart değerlere sahip olacağı varsayımından hareket edilmekle birlikte, elde edilen sayısal değerlerin ortak nitelikler göstermediği saptanmıştır. Ortaya çıkan yapıda görülen problemlere çözüm bulmak ve kaliteli konut çevrelerinin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla sayısal ve normatif değerlerle ifade edilen standart yaklaşımları geliştirilmiş, sağlıklı çevrelerin oluşumu ve devamını sağlayacak organizasyon modelleri oluşturulmuştur.. 2000, 199 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Türkiye, toplu konut, dış mekan planlaması, çevre kalitesi, standartlar
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis Gfll SAYAN (ATANUR) CONSroERATION OF EXISTENT OUTDOOR SPACE DECISIONS IN MASS HOUSING AREAS IN TURKEYAND STANDARDIZATION OF PLANNING DECISIONS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Prof Dr. Yalcm MEMLÛK Mass housing production takes an important part on die residential area planning actions which were started to develop a new way of living in the frame of the modernist approach in Turkey, acquired a particular attribute because of the increasing population and existing socio-economic conditions. This attribute is that, the mass housing concept was considered only as die housing policy and was approached to the subject only from the point of housing need. This fact had prevented the progress in the legal arrangements and the standards concerning with design in housing environments also it had caused to occurrence of the residential area tissues formed by empty spaces among high buildings. By this study, to bring out ate existing situation affecting die formation of the mass housing environments and to develop some approaches dealing with the standards, considering the way of designing die residential environment as well-qualified tissues and also to determine die main frame of organisation model, providing the continuity of these environments, were aimed. In tills frame, the effects of historical process which affects the forming process of the building and mass housing environments have been determined. In addition land use decisions related to open and green spaces in samples area have been studied at the regional and housing lot scale. Although die outdoor land using decisions, both at die regional and housing lot scale, supposed to have approximately die same standards, it was realised that obtained numerical values have no common points. La order to solve die arising problems in this framework and to design the well- qualified housing environments, approaches dealing with standards, explained with normative and numerical values, have been developed. The occurrence and die continuity of die healthy environments have been. 2000, 199 page