Ankara koşullarında suya dayalı rekreasyon-spor faaliyetlerinin planlanması üzerine bir araştırma
A Research about the planning of water recreation-sports activities in Ankara circumstances
- Tez No: 95671
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MEMLÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, su kaynakları, suya dayalı rekreasyon-spor faaliyetleri, suya dayalı rekreasyon-spor faaliyetlerinin planlanması, Ankara, Recreation, water resources, water based recreation-sports activities, planning of water recreation-sports activities, Ankara
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
İnsanın rekreasyon gereksinmesinin sürekli ve düzenli olarak karşılanmasında, rekreasyon faaliyetlerinin planlanması gereklidir. Su, yeryüzünde en çok kullanılan kaynaklardan biri olarak, rekreasyon gibi ikincil amaçlar için de kullanılmaktadır. Suya dayalı rekreasyon-spor faaliyetlerinin planlanması ile ilgili olarak Ankara, araştırma alam seçilmiştir. Ankara koşullarında su kaynaklarından rekreasyon ve spor amacıyla yararlanabilmek için doğal çevre, kültürel çevre ve ekonomik yapıyı bir bütün içinde ele alan makro bir planlama çalışması yapılmıştır. Bu amaçla bazı suya dayak rekreasyon ve spor faaliyetleri için planlama kriterleri belirlenmiştir. Kentte farklı sosyo-ekonomik gruplarda bulunan kullanıcılarla yapılan anket çalışması De Ankara metropoliten alanındaki bireylerin suya dayalı rekreasyon ve spor faaliyetlerine olan gereksinimleri saptanmıştır. Doğal ve kültürel çevre Özellikleri ile suya dayalı rekreasyon-spor faaliyetlerinin planlanması için potansiyel oluşturan akarsu, doğal göl, baraj, gfllet ve yüzme havuzları gibi yüzey su kaynakları incelenmiş ve Ankara koşulları ortaya konulmuştur. Ankara'da halkın suya dayalı rekreasyon ve spor faaliyetlerine yüksek düzeyde taleplerinin olduğu, kentteki barajlar, göller ve guletler gibi su yüzeylerinin rekreasyon ve spor faaliyetleri için genellikle değerlendirilemediği belirlenmiştir. Ayrıca kirlilik nedeniyle akarsuların rekreasyon ve spor amacıyla kullanılamadığı ve kullanılma olanağının olabilmesi için akarsularda iyileştirilme çalışmalarının yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Araştırmada kent içi ve yalan çevresinde çok sayıda yüzme havuzunun olduğu, bunların planlanması, inşaatı ve işletmeciliğinin büyük Ölçüde yetkili kuruluşların denetim ve kontrolü dışında kaldığı saptanmıştır. Sonuçta bu koşullara güre Ankara'da suya dayalı rekreasyon-spor faaliyetlerinin bir sistem içinde planlanması ile ilgili bazı öneriler geliştirilmiştir. Bunun için Öncelikle, ülke, bölge ve yerel Ölçekte uzun vadeli bir rekreasyon politikasının oluşturulması ve bu politikaya göre rekreasyon ve suya dayalı rekreasyon-spor faaliyetlerinin planlanması, uygulama çalışmalarının yapılması ve yönetiminin düzenlenmesi gerekmektedir. 2000, 330 sayfa
Özet (Çeviri)
The planning of recreation activities is needed to meet the recreational demand of the human being as continuously and regularly. As one of the major resources, water is used for secondary purposes such as recreation. For the planning of water based recreation- sports activities, Ankara was chosen as a research area. In Ankara circumstances to benefit from water resources for recreation and sports purposes, a macro planning which covers nature, cultural resources and the economics as a whole was made. For this reason, the planning criteria of some of the water based recreation and sports activities are defined. By the survey, which was made with the users from different socio-economic groups, the demand of individuals living in the Ankara metropolitan was determined. The natural, cultural resources and surface water resources which form a potential for the planning of water based recreation-sports activities such as rivers, natural lakes, dams, small lakes and swimming pools are analysed to show the circumstances of Ankara. In Ankara it is found out that there is a high demand for the water based recreation and sports activities and the water surfaces such as dams, lakes and small lakes are not generally evaluated for recreation and sports. Besides, it is determined that because of water pollution, the rivers are not used for recreation and sports and to have the opportunity to use them for these purposes, the improvement of water quality in the rivers should be done. By this research, it is understood that in the city and its surroundings there are a lot of swimming pools, which are mostly out of the control of the authorized organization. As a result, some suggestions related to the planning of water based recreation-sports activities as a system were proposed. For this purpose it is necessary to form a recreational policy in the national, regional and local scales and the planning of recreation and water based recreation-sports activities, the implementation of them and the arrangement of the management should be done according to this policy. 2000, 330 pages