Rüzgar tünellerinde duvar etkilerinin halka girdap kafes yöntemi ile incelenmesi
  1. Tez No: 957345
  2. Yazar: ZİYA ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ADİL YÜKSELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aerodinamik, Panel yöntemler, Duvar etkisi, Rüzgâr tüneli, Halka girdap kafes yöntemi, Aerodynamics, Panel methods, Wall effect, Wind tunnel, Vortex ring method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, rüzgar tünellerinde yapılan deneylerde karşılaşılan önemli bir problem olan duvar etkisinin, halka girdap kafes yöntemi (VRMVortex Ring Method) kullanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Rüzgâr tünelleri, aerodinamik testlerde sıkça kullanılan araçlar olmasına rağmen, tünel duvarlarının test edilen model üzerindeki akış yapısını değiştirmesi nedeniyle elde edilen sonuçlar serbest akış koşullarını tam olarak yansıtmayabilir. Bu bağlamda, çalışmada, duvar etkilerinin değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, duvar etkisinin göz ardı edilmesinin ciddi aerodinamik hata paylarına yol açabileceğini ortaya koymuştur. Bu nedenle, VRM ile elde edilen sonuçların doğruluğunu artırmak amacıyla, duvar düzeltmeleri ve imajlar yöntemi gibi tekniklerin uygulanması önerilmiştir. Ayrıca, bu yöntemin yalnızca kanatla sınırlı kalmayıp, gövde gibi üç boyutlu yapıların aerodinamiğinin de incelenebilmesi için daha gelişmiş panel yöntemlerinin kullanılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to investigate the wall interference effect—an important issue encountered in wind tunnel experiments—using the Vortex Ring Method (VRM). Although wind tunnels are widely used tools in aerodynamic testing, the presence of tunnel walls can alter the flow structure around the test model, leading to results that may not accurately reflect free-stream conditions. In this context, the study focuses on the evaluation of wall interference effects. The results indicate that neglecting wall interference can lead to significant aerodynamic errors. Therefore, to improve the accuracy of the outcomes obtained through VRM, it is recommended to apply techniques such as wall correction methods and image vortex systems. Furthermore, it is emphasized that this method should not be limited to wing analysis alone; to analyze the aerodynamics of three-dimensional structures such as fuselages, more advanced panel methods should also be employed.