Paketleme makinasında selofan kaynak yapma mekanizmasının pnömatik kontrolü
Pneumatic control of cellephone welding mechanism in sachet machine
- Tez No: 95768
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN GÜNER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Thermic sealing, thermoplastic film, horizantal packing machine, direction control valves, pressure kontrol valves
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PAKETLEME MAKİNAS1NDA SELOFAN KAYNAK YAPMA MEKANİZMASININ PNÖMATİK KONTROLÜ Gökhan DUMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanm Makinalan Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Metin GÜNER Bu çalışmada, bir yatay paketleme makinesinin termoplastik filmin şekillendiği bölümlerinin, pnömatik ekipmanlar ve prensipleri kullanılarak yeniden düzenlenmesi yer almaktadır. Çalışma sonucunda, mekanik güç aktarım sisteminin kullanım zorluklarının pnömatik sistem ekipmanları kullanılarak giderilmesi hedeflenmiştir. Pnömatik sistemin makineye adaptasyonu için PLC programı destekli elektropnömatik ekipmanlar kullanılmıştır. Kaynatma çeneleri, makas, götürücüler, tutucular, vakum elemanları ve üfleme bölümlerinde silindirler, hassas agılayıcı sensörler, yön kontrol valfleri ve basınç kontrol valfleri kullanılmıştır. Çalışmada, seçilen elemanların seçim kriterlerinden bahsedilmiştir ve ticari ürün katalogundan uygun ekipmanlar seçilmiştir. Sonuç olarak pnömatik ekipmanların adaptasyonu ile makine üzerinde daha az bakım avantajı sağlanmış ve daha çok gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılan makinenin seri ve hijyen ortamda üretim özelliği geliştirilmeye çalışılmıştır. 2000, 1 1 1 sayfa ANAHTAR KELİMELER : İsıl kaynak, termoplastik film, yatay paketleme makinası, yön kontrol valfleri. basınç kontrol valfleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis PNEUMATIC CONTROL OF CELLEPHONE WELDING MECHANISM IN SACHET PACK MACHINE Gökhan DUMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Metin Güner In this thesis, reorganisation of the horizantal packing machine's thermoplastic film shaping parts have been studied by using pneumatic system principles and equipments to prevent the mechanical power transmission system's disadvantages. The reorganisation has been realized by applying standart electropneumatic equipments supported by PLC program. The motion of sealing tools, cutters, carriers, grippers, vacuum tools and blower supplied by pneumatic cylinders, sensitive sensors, direction control valves and pressure control valves. All these applications provide less maintenance, serial and more hygienic production especially for food and pharmaceutical industry. 2000,111 pages