Ticari uçaklarda kullanılan metallere uygulanan tahribatsız muayeneler ve manyetik malzemelerde barkhausen ndt metodunun uygulanması
Non-destructive testing of metals used in commercial aircrafts and application of barkhausen ndt method on magnetic materials
  1. Tez No: 958169
  2. Yazar: SERKAN KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CİHAT BAYTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barkhausen NDT Metodu, Havacılık, Tahribatsız Muayene, İniş takımı, Isıl Gerilme, Isıl Hasar, Barkhausen Noise Method, Aviation, Non Destructive Testing, NDT, Landing Gear, Thermal Stress, Thermal Damage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uçak Mühendisligi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez kapsamında uçak yapıları ve malzemelerinde kullanılan tahribatsız muayene metodları (NDT) ve havacılık sektöründe kullanımı daha nadir olan barkhausen NDT metodu hakkında bilgi verilmiş, barkhausen metodunun Boeing uçaklarının iniş takımlarında uygulanması ve bu yöntemin diğer yöntemlere göre avantajları incelenmiştir. Uçak bakımında oluşabilecek yapısal hasarların belirlenmesinde tahribatsız muayeneler (Non Destructive Testing, NDT) çok önemli bir yere sahiptir. NDT kontrolleri, düzenli olarak uygulanarak, muhtemel yapısal hasarların erken tespitini ve bu hasarlara bağlı oluşabilecek kaza kırımların engellenmesini sağladığından, oluşabilecek çok büyük maddi ve manevi kayıpları engellemektedir. NDT kontrolleri uçak üretici firmalarının prosedürleri ve uluslararası NDT standartları göz önünde bulundurularak uçak yapıları üzerinde sahada veya NDT Atölyesi şartlarında gerçekleştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, information is given about non-destructive testing techniques (NDT) used in aircraft structures and materials and the Barkhausen NDT method (which is not widely used in the Aviation), and the application of the Barkhausen method for the landing gears of Boeing aircraft and the advantages and results of this method compared to other methods are examined. In aircraft maintenance, non-destructive testing (NDT) has a very important place in determining possible structural damages in aircraft. Since NDT inspections are applied regularly, they prevent very big material and moral losses since they provide early detection of possible structural damages and prevention of accidents that may occur due to these damages. Non-destructive testing (NDT) techniques used in aircraft structures and materials have been examined within the scope of this study. NDT applications are generally carried out on aircraft structures on site (Hangar or Ramp area) or under NDT Workshop conditions, taking into account the procedures of aircraft manufacturers and international NDT standards.