Hemiplejik hastalarda vestibüler rehabilitasyon ve dinamik nöromusküler stabilizasyon egzersizlerinin denge ve mobilite üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of vestibular rehabilitation and dynamic neuromuscular stabilization exercises on balance and mobility in hemiplegia patients
- Tez No: 959001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE YILMAZ MENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Vestibüler Rehabilitasyon, Dinamik Nöromüsküler Stabilizasyon, Denge, Mobilite, Hemiplegia, Vestibular Rehabilitation, Dynamic Neuromuscular Stabilization, Balance, Mobility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı hemiplejik hastalarda yapılan vestibüler rehabilitasyon, dinamik nöromüsküler stabilizasyon (DNS) ve konservatif rehabilitasyon egzersizlerinin denge ve mobilite üzerine etkilerini araştırmak ve birbirleri ile karşılaştırmaktı. Çalışma 45 hemipleji hastası ile yapıldı ve randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Bu gruplar; Konvansiyonel Egzersiz Grubu (KEG, n=15), Dinamik Nöromüsküler Stabilizasyon Grubu (DNSG, n=15) ve Vestibüler Rehabilitasyon Grubu (VRG, n=15). Dinamik Nöromusküler Stabilizasyon ve Vestibüler Rehabilitasyon Gruplarında ek olarak konvansiyonel egzersiz grubunda uygulanan egzersizler de hastalara uygulandı. Her grup haftanın iki günü toplam altı hafta süren özel egzersiz programlarına katıldı. Üç grubun tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında olmak üzere iki kere değerlendirmeleri yapıldı. Değerlendirme ölçümleri olarak Brunnstrom Motor Evreleme, Fugl Meyer Üst Ekstremite Motor Değerlendirme Ölçeği, Modifiye Ashworth Ölçeği, Mini Mental Durum Testi, Berg Denge Ölçeği, İnme Etki Ölçeği ve Süreli Kalk-Yürü Testi kullanıldı. Tedavi sonrası yapılan ölçümler sonucunda DNSG ve VEG grupları KEG'e göre denge, propriyosepsiyon, postural stabilite ve reaksiyon süresi açısından anlamlı iyileşme gösterdi. DNS grubu özellikle statik denge ve gövde stabilitesi alanlarında üstünlük sağlarken, vestibüler grup dinamik denge ve göz koordinasyonuna dayalı testlerde daha iyi performans gösterdi. Çalışma sonuçları, DNS ve vestibüler rehabilitasyonun hemiplejik hastaların fonksiyonel gelişiminde etkili olduğunu ve geleneksel yöntemlere alternatif veya tamamlayıcı olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, fiziksel rehabilitasyonda bireyselleştirilmiş ve hedefe yönelik müdahalelerin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of vestibular rehabilitation, dynamic neuromuscular stabilization (DNS), and conservative rehabilitation exercises on balance and mobility in hemiplegic patients, and to compare the exercise programs with one another. A total of 45 hemiplegic patients were enrolled and randomized into three groups: Conventional Exercise Group (CEG, n = 15), Dynamic Neuromuscular Stabilization Group (DNSG, n = 15), and Vestibular Rehabilitation Group (VRG, n = 15). Each group participated in specialized exercise programs twice a week for six weeks. All groups underwent assessments before and after treatment. Evaluation tools included the Brunnstrom Motor Staging, Fugl–Meyer Upper Extremity Motor Function Scale, Modified Ashworth Scale, Mini–Mental State Examination, Berg Balance Scale, Stroke Impact Scale, and Timed Up and Go test. DNS and Vestibular groups demonstrated significant improvements in balance, proprioception, postural stability, and reaction time compared to the Conventional group. The DNS group excelled particularly in static balance and trunk stability, while the Vestibular group performed better on dynamic balance and eye-coordination tests. Conclusions indicate that DNS and vestibular rehabilitation are effective in promoting functional development in hemiplegic patients and may serve as valuable alternatives or adjuncts to traditional methods. These findings highlight the importance of individualized, targeted interventions in physical rehabilitation.