Kars ili ilkokul çocuklarında a grubu beta hemolitik streptokok taşıyıcılığının kültür ve hızlı antijen testi ile araştırılması
Investigation of group a beta hemolytic streptococcal carriage in primary school children of Kars province using culture and rapid antigen test
- Tez No: 959221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM EDA BALKAN BOZLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Streptococcus pyogenes, AGBHS, Streptokok enfeksiyonları, Streptococcus pyogenes, GAS, Streptococcus infections
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Streptococcus pyogenes olarak da bilinen Grup A streptokok(AGBHS), insanlarda cilt (impetigo, pyoderma) ve üst solunum yolu (farenjit) enfeksiyonlarının önemli bir sebebidir. Grup A streptokokun tanısı ve tedavisinde geç kalınması durumunda akut glomerülonefrit ve romatizmal ateş gibi komplike hastalıklara neden olabilir. İnsanlar, Grup A streptokokların doğal rezervuarlarıdır. Bu bakteriler fazlasıyla bulaşıcıdır. Her yaşta gözlemlenebilir. Faringeal enfeksiyonların görülme prevelası, 5-15 yaş arası çocuklarda, yaygın olarak da genç yaştaki çocuklarda daha yüksektir. Çalışma okul çağı çocuklarda yapılacak olup ilimizde saptadığımız bazı okullarda A grubu beta hemolitik streptokok taşıyıcılığına bakıldı. Okullardaki 300 çocuktan alınan boğaz sürüntü örneği toplanıp değerlendirme yapıldı. Boğaz kültürü için sürüntüler dil ve uvulaya temastan kaçınılarak tonsiller bölge ya da posterior farenksden taşıma besiyerine alındı. Yöntem: Çalışmamız iki aşamalı olarak yürütüldü. İlk aşamada bütün boğaz sürüntüleri hızlı antijen testi yapılarak pozitiflik ve negatiflikleri kaydedildi. Daha sonra boğaz sürüntü örnekleri kültür için streptokok agar besiyerine ve %5 koyun kanlı agara ekildi her ikisinde pozitiflik veren örneklerdeki koloniler kanlı agar besiyerine pasajlanarak trimetoprim- sulfomtetaksazol (SXT)ve basitrasin diskleri yerleştirildi. Beta hemolizli, Pyr pozitif, basitrasin duyarlı TMP-SXT dirençli suşlar AGBHS pozitif olarak belirlendi. Bulgular: İşleme alınan 300 boğaz sürüntüsü örneğinin 140(% 46.66) erkek 160(%53.33) kız öğrencilerden alındı. Bu örneklerinden 10 erkek ve 15'i kız olmak üzere toplam 25(%8.33) örnekte pozitiflik saptandı. Sonuç: Çalışmada elde ettiğimiz sonuçları ve önerileri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür: demografik verilere ilişkin dağılımlar incelendiğinde AGBHS pozitif örneklerde; cinsiyet, okul, boğaz ağrısı, yaş ortalaması gibi faktörler ile hastalık arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanamamıştır. Bu nedenle öğrencilerin kişisel hijyen, doğru beslenme ve maske kullanımı gibi solunum yolu ile bulaşan bu tip haslıklarda okul çağlarında sağlanacak bilinçlendirmenin çocukluk çağı AGBHS taşıyıcılığını önemli ölçüde azaltacağı varsayım olarak düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Group A beta-hemolytic streptococci (GAS), also known as Streptococcus pyogenes, is an important cause of skin (impetigo, pyoderma) and upper respiratory tract (pharyngitis) infections in humans. If the diagnosis and treatment of group A streptococcus is delayed, it may cause complicated diseases such as acute glomerulonephritis and rheumatic fever. Humans are the natural reservoirs of GAS. These bacteria are extremely contagious. It can be observed at any age. The prevalence of pharyngeal infections is higher in children aged 5-15 years, Decently in young children. The study will be conducted in school-age children and the GAS carrier was examined in some of the schools we identified in our city. Throat swab samples taken from 300 children in schools were collected and evaluated. Swabs for throat culture were taken from the tonsillar region or posterior pharynx avoiding contact with the tongue and uvula. Method: Our study was conducted in two stages. At the first stage, all throat swabs were recorded positive and negative by performing a rapid antigen test. Then throat swab samples were planted in streptococcal agar medium and 5% sheep blood agar for culture, and colonies detected breeding in the second stage were passed into blood agar medium and trimethoprim-sulfomtetaxazole (SXT) and basitracin discs were placed. The Pyr-positive, basitracin-sensitive and TMP-SXT resistant strains that performed beta hemolysis were determined as AGBHS positive. Results: Of the 300 throat swab samples processed, 140 (46.66%) were taken from male and 160 (53.33%) female students. A total of 25 (8.33%) of these samples, 10 boys and 15 girls, were found positive. Conclusion: The results and recommendations obtained in the study can be summarized as follows: demographic distribution regarding the distribution of distributions in GABHS positive samples; There was no significant difference between variables such as gender, school, sore throat, age and health problems. For this reason, this type of respiratory-transmitted disease in humans, such as personal hygiene, proper nutrition and the use of masks, is introduced in such a way that awareness raising in school ages will significantly reduce GABHS carriage in childhood.