Aydın koşullarında farklı çörek otu (Nigella sativa L.) popülasyonlarının tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of agronomic and quality characteristics of different populations of black cumin (Nigella sativa L.) under the conditions of Aydın
- Tez No: 959323
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çörekotu, Nigella sativa L, Popülasyon, Çameli, Sabit yağ, Black cumin, Nigella sativa L, Population, Çameli, Fixed oil
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışma, Aydın ekolojik koşullarında farklı çörek otu popülasyonlarının, tarımsal ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Yöntem: Tek yıllık olarak yürütülen denemede 12 adet (Ankara- Kahramankazan, Antalya, Burdur, Bursa, Çorum-Sungurlu, Kırıkkale-Balışeyh, Kırıkkale-Bohşık, Tokat, Sivas-Şarkışla, Şanlıurfa, Yozgat, Suriye) çörek otu popülasyonu ve tescilli çeşit (Çameli) kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak düzenlenen deneme 2023-2024 yetiştirme sezonunda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tarla Bitkileri Anabilim Dalı deneme tarlasında yürütülmüştür. Bulgular: Denemede; çıkış süresi 40,75-79 gün, ilk çiçeklenme süresi 52-77,25 gün, %50 çiçeklenme süresi 59-92 gün, vejetasyon süresi 104-142,25 gün, bitki boyu 28,49- 39,85 cm, bitkide dal sayısı 4,18-5,88 adet/bitki, bitkide kapsül sayısı 5,25-9,17 adet/bitki, bitki başına tohum verimi 0,86-1,76 g/bitki, bin tohum ağırlığı 2,63-4,31 g, biyolojik verim 76,88-250,73 kg/da, tohum verimi 27,08-83,85 kg/da, hasat indeksi % 30,61-43,81, sabit yağ oranı %25,95-38,22 ve sabit yağ verimi 8,22-26,01 l/da verimi belirlenmiştir. Sonuç: Aydın koşullarında tohum verimi ve sabit yağ verimi yönünden Sivas-Şarkışla popülasyonu, sabit yağ oranı bakımından ise Çameli çeşidi üstün özellikler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to determine the agronomic and quality characteristics of different black cumin populations under Aydın ecological conditions. Material and Methods: In the one-year trial, 12 populations of black cumin (Ankara-Kahramankazan, Antalya, Burdur, Bursa, Çorum-Sungurlu, Kırıkkale-Balışeyh, Kırıkkale-Bohşık, Tokat, Sivas-Şarkışla, Şanlıurfa, Yozgat, Syria) and a registered variety (Çameli) were used. The experiment, which was organised in four replicates according to the randomised block design, was conducted in the 2023-2024 growing season at the field trial site of the Department of Field Crops at Adnan Menderes University in Aydın. Results: In the experiment; emergence period 40,75-79 days, first flowering period 52-77,25 days, 50% flowering period 59-92 days, vegetation period 104-142,25 days, plant height 28,49- 39,85 cm, number of branches per plant 4,18-5,88 pcs/plant, number of capsules per plant 5,25-9,17 pcs/plant, seed yield per plant was 0.86-1.76 g/plant, thousand seed weight was 2.63-4.31 g, biological yield was 76.88-250.73 kg/ha, seed yield was 27.08-83.85 kg/ha, harvest index was 30.61-43.81 %, fixed oil ratio 25.95-38.22 % and fixed oil yield was 8.22-26.01 l/ha. Conclusion: Under Aydın conditions, Sivas-Şarkışla population showed superior characteristics in terms of seed yield and fixed oil yield and Çameli variety showed superior characteristics in terms of fixed oil ratio.