Deneyimsel oyun terapisinin çocuklarda travma sonrası duygusal stres düzeyine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of experiential play therapy on post-traumatic emotional stress level in children
- Tez No: 960459
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE YILMAZ ÇENGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: 11111, Psikoloji, 12345, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Oyun Terapisi, Deniyimsel Oyun Terapisi, Travma, Travma Sonrası Duygusal Stres, Play Therapy, Experiential Play Therapy, Trauma, Post-Traumatic Emotional Stress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada deneyimsel oyun terapisinin çocuklarda travma sonrası duygusal stres düzeyine olan etkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma yarı deneysel tipte gerçekleşmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu; Tekirdağ İli Süleymanpaşa ilçesinde bulunan özel bir danışmanlık merkezine (Mente Psikoloji) çeşitli psikolojik problemlerle başvuran 3-10 yaş aralığındaki 50 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde, her çocuk için haftada bir seans olmak üzere toplam 8 hafta boyunca, 45'er dakikalık Deneyimsel Oyun Terapisi seansları düzenlenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında Sosyo-Demografik Bilgi Formu ile Çocukluk Çağı Travma Sonrası Duygusal Stres Ölçeği (PEDS) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 28 programı kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde, Deneyimsel Oyun Terapisi uygulamasının çocukların psikolojik belirti düzeylerinde anlamlı düzeyde azalma sağladığı ve terapötik müdahalenin etkili olduğu bulunmuştur. Korku ve endişe belirtilerinde de terapi öncesine göre belirgin bir düşüş yaşanmıştır. Yalnızlık hissi ve uyku problemlerinde azalma olduğu, çocukların bu sorunları daha az yaşadığı belirlenmiştir. Dikkat ve hafıza ile ilgili sorunlar da terapi sonrasında anlamlı biçimde azalmıştır. Ayrıca, somatizasyon ve gerileme davranışlarında da önemli ölçüde düşüş saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the effects of experiential play therapy on the level of emotional stress after trauma in children. In line with this purpose, the research was conducted in a quasi-experimental type. The study group consisted of 50 children aged 3 to 10 who applied to a private counseling center (Mente Psychology) located in the Süleymanpaşa district of Tekirdağ Province with various psychological problems. During the research process, experiential play therapy sessions lasting 45 minutes each were held once a week for a total of 8 weeks for each child. The Socio-Demographic Information Form and the Childhood Trauma Emotional Stress Scale (PEDS) were used to collect research data. The SPSS 28 program was used in the analysis of the obtained data. When the research findings were examined, it was found that the implementation of Experiential Play Therapy significantly reduced the levels of psychological symptoms in children and that the therapeutic intervention was effective. There was also a noticeable decrease in fear and anxiety symptoms compared to before the therapy. It was determined that there was a reduction in feelings of loneliness and sleep problems, with children experiencing these issues less frequently. Attention and memory-related problems also significantly decreased after therapy. Moreover, a significant decrease was observed in somatization and regressive behaviors.