Hematolojik maligniteli hastalarda gelişen sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyonların değerlendirilmesi
The evaluation of healthcare-associated infections in patients with hematologic malignancies
- Tez No: 960458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM MERMUTLUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Hematoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik Maligniteler, Sağlık Bakımıyla İlişkili Enfeksiyonlar, Nötropeni, İlaç Direnci, Mortalite, Hematologic Neoplasms, Healthcare-Associated Infections, Neutropenia, Drug Resistance, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Hematolojik maligniteli hastalarda gelişen sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyonlar (SBİE), tedavi sürecini olumsuz etkileyen önemli morbidite ve mortalite nedenlerindendir. Bu çalışmada, hematolojik malignite tanısı alan hastalarda SBİE türlerinin, etken mikroorganizmaların, antibiyotik direnç profillerinin ve mortalite ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: 01 Ocak 2019-10 Ekim 2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde SBİE tanısı almış 182 erişkin hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Veriler SPSS 27.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %48,4'ü Akut Miyeloid Lösemi (AML) tanılıydı; nötropeni süresi ortalama 10,5 gün ve mortalite oranı %35,2 olarak saptandı. En sık SBİE türleri Laboratuvar Tarafından Doğrulanmış Kan Dolaşım Enfeksiyonu (LTD-KDE 1) (%35,7), Santral Kateter İlişkili Kan Dolaşım Enfeksiyonu (SKİ-KDE) (%23,1) ve Mukozal Bariyer Hasarı ile İlişkili Laboratuvar Onaylı Kan Dolaşım Enfeksiyonu (MBH-LTD-KDE 1) (%18,1) olup, bu üç tür toplam enfeksiyonların %77'sini oluşturdu. En yaygın etkenler E. coli (%43,1) ve K. pneumoniae (%29,9) idi; etkenlerin %81'i gram-negatif bakterilerdi. En sık direnç türü Karbapenem Dirençli Enterobakter (KRE) + Genişletilmiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (ESBL) (%44,4) olarak belirlendi. Ampirik tedavide en çok meropenem (%52,2), kültür sonrası ise kolistin (%18,6) tercih edildi. Nötropeni süresi ile mortalite arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,028); her bir günlük artış, ölüm riskini %4,6 artırmaktaydı. Mutlak nötrofil sayısı ile mortalite arasında ilişki saptanmadı. SKİ-KDE ve LTD-KDE 1 gibi enfeksiyon türlerinde mortalite belirgin yüksek bulunurken, MBH-LTD-KDE 1 olgularında sağkalım oranı daha yüksekti. Malignite türü ile mortalite arasında anlamlı ilişki izlenmedi. Sonuç: SBİE'ler, hematolojik maligniteli hastalarda ciddi enfeksiyon yükü oluşturmaktadır. Özellikle dirençli gram-negatif bakteriler ve uzamış nötropeni, mortaliteyi artıran temel etkenlerdir. Enfeksiyon kontrol önlemleri, kültüre dayalı tedavi ve lokal direnç profillerine uygun antibiyotik seçimi, bu hasta grubunda prognozu olumlu yönde etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Healthcare-associated infections (HAIs) in patients with hematologic malignancies are a significant cause of morbidity and mortality, adversely affecting treatment outcomes. This study aimed to evaluate the types of HAIs, causative microorganisms, antimicrobial resistance profiles, and mortality-related factors in patients diagnosed with hematologic malignancies. Materials and Methods: A total of 182 adult patients diagnosed with HAIs between January 1, 2019, and October 10, 2024, at Dicle University Faculty of Medicine Hospital were retrospectively analyzed. Data were evaluated using SPSS version 27.0. Results: 48.4% of the patients were diagnosed with Acute Myeloid Leukemia (AML); the mean duration of neutropenia was 10.5 days, and the mortality rate was determined to be 35.2%. The most common types of healthcare-associated infections (HAIs) were Laboratory-Confirmed Bloodstream Infection (LC-BSI) type 1 (35.7%), Central Line-Associated Bloodstream Infection (CLABSI) (23.1%), and Mucosal Barrier Injury–Laboratory-Confirmed Bloodstream Infection (MBI-LC-BSI) type 1 (18.1%), which together accounted for 77% of all infections. The most prevalent pathogens were Escherichia coli (43.1%) and Klebsiella pneumoniae (29.9%); 81% of the pathogens were gram-negative bacteria. The most common resistance pattern was Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae (CRE) plus Extended-Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) production, identified in 44.4% of isolates. Meropenem (52.2%) was the most frequently used empirical antibiotic, whereas colistin (18.6%) was the most commonly administered agent after culture results. A statistically significant association was found between the duration of neutropenia and mortality (p = 0.028); each additional day of neutropenia increased the risk of death by 4.6%. No significant relationship was found between absolute neutrophil count and mortality. Mortality rates were notably higher in cases of CLABSI and LC-BSI type 1, while patients with MBI-LC-BSI type 1 had better survival outcomes. No statistically significant association was observed between the type of malignancy and mortality. Conclusion:HAIs represent a serious infectious burden in patients with hematologic malignancies. Resistant gram-negative pathogens and prolonged neutropenia are key contributors to mortality. Strict infection control measures, culture-guided therapy, and the use of antibiotics based on local resistance patterns are essential to improve outcomes in this vulnerable patient population.