Comparison of the resistance capacity of titanium plate-screw systems and bone adhesives against mastication forces in fractures of the angle region of the mandible
Mandibula angle bölgesi kırıklarında titanyum plak-vida sistemlerinin ve kemik yapıştırıcılarının çiğneme kuvvetlerine karşı direnç kapasitelerinin karşılaştırılması
- Tez No: 961154
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ÇAĞRI DAĞAŞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mandibular angle kırıkları, titanyum plak-vida sistemi, kemik adezivi, maksimum kuvvet, direnç kapasitesi, Mandibular angle fractures, titanium plate-screw system, bone adhesive, maximum force, resistance capacity
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Titanyum plak-vida sistemleri üstün mekanik özellikleri nedeniyle mandibular kırıkların cerrahi tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak mandibular kırıklarda kullanılan kalıcı ve metalik fiksasyonun, pediatrik hastaların büyüme potansiyelini etkilemesi, diş germlerine ve anatomik yapılara zarar verme olasılığı, kemik iyileşmesi üzerindeki olumsuz etkileri ve ayrıca doku ve kemik yapıştırıcılarının bazı klinik avantajları, mandibular kırıkların fiksasyonunda kemik yapıştırıcılarının kullanımı ve dayanıklılığı üzerine bir çalışma yapılması fikrini desteklemiştir. Bu çalışmanın amacı, mandibular angle bölgesi kırıklarının tedavisinde farklı fiksasyon teknikleri kullanılarak alternatif bir yaklaşım sunmak ve titanyum plak-vida sistemleri ile kemik adezivlerinin direnç kapasitelerini ve biyomekanik özelliklerini karşılaştırmaktır. Çalışmada 9-12 aylık koyun kadavralarından elde edilen 24 hemimandibulanın angle bölgesinde standardize deneysel kırık hatları oluşturduk ve bunları üç alt gruba ayırdık. Daha sonra hemimandibulalara çiğneme kuvvetlerine yakın kuvvetler uygulayarak 3 farklı fiksasyon tekniğinin direnç kapasitelerini karşılaştırdık. Çalışmanın sonucu olarak deneyde elde edilen maksimum kuvvet değerlerinin en yüksek ortalaması titanyum plak vida sistemi ve kemik adezivinin birlikte kullanıldığı 1. Grupta (ortalama 64,97 N) elde edilirken, bunu sadece kemik adezivinin kullanıldığı 3. Grup (ortalama 44,82 N) ve son olarak sadece titanyum plak vida sisteminin uygulandığı 2. Grup (ortalama 37,16 N) izlemiştir. Her ne kadar 3 grup arasında bazı fiziksel parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmasa da, titanyum plak vida sistemi ve kemik adezivinin birlikte uygulandığı grup, direnç kapasitesi ve stabilizasyon açısından daha iyi sonuçlar vermiştir. Çalışmada kullanılan kemik adezivinin kemiği yapıştırmada etkili özellikler gösterdiği ve belirli çiğneme kuvvetlerine karşı nispeten iyi bir direnç gösterdiği, ancak titanyum plak vida sistemiyle birlikte yardımcı bir materyal olarak kullanılmasının daha iyi sonuçlar vermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Ph.D. Thesis. Istanbul. Titanium plate-screw systems are widely used in the surgical management of mandibular fractures due to their superior mechanical properties. However, the fact that permanent and metallic fixation used in mandibular fractures affects the growth potential of pediatric patients, the possibility of damaging tooth germs and the anatomical structures, adverse effects on bone healing, and also some clinical advantages of tissue and bone adhesives, supported ideas of conducting a study on the use and durability of bone adhesives in fixation of mandibular fractures. The purpose of this study is to present an alternative approach to the treatment of mandibular angle fractures by employing different fixation techniques and to compare the resistance capacities and biomechanical properties of titanium plate-screw systems and bone adhesives. In the study, we created standardized experimental fracture lines in the angle region of 24 hemimandibles obtained from 9–12-month-old sheep cadavers and divided them into 3 subgroups. Then we compared the resistance capacities of 3 different fixation techniques by applying forces close to mastication forces to the hemimandibles. As a result of the study, in the experiment, the highest average of the maximum force values obtained was in Group 1, where the titanium plate screw system and bone adhesive were used together (average 64.97 N), followed by Group 3, where only the bone adhesive was used (average 44.82 N) and finally Group 2, where only the titanium plate screw system was applied (average 37.16 N). Although there was no statistically significant difference between the 3 groups in some physical parameters, the group in which the titanium plate screw system and bone adhesive were applied together gave better results in terms of resistance capacity and stabilization. The bone adhesive used in the study demonstrated effective bone bonding properties and exhibited relatively good resistance to certain mastication forces, but using it as an auxiliary material alongside a titanium plate screw system is expected to produce better results.