COVİD-19 sürecinin çocukların oyun ve hareket ihtiyaçlarına etkisinin anne baba görüşleri ve çocuk resimleri açısından incelenmesi
An investigation of the effects of the COVİD-19 process on children's play and movement needs in terms of parents' views and child drawings
  1. Tez No: 961744
  2. Yazar: SEVİNÇ GÖKAYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA YAZGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Psychology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Salgın, Korona Virüs Salgını, Çocuk ve Hareket, Çocuk ve Oyun, Epidemic, Corona Virus Outbreak, Child and Movement, Child and Play
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZ Bu araştırmanın temel amacı; Covid-19 salgını sürecinde, 3-6 yaş arasındaki çocukların oyun ve hareket ihtiyaçlarının nasıl etkilendiğini anne, baba ve çocuklar ile yapılan görüşmelerle derinlemesine araştırmaktır. Araştırma nitel yönteme dayalı olarak tasarlanmıştır. Araştırma modeli ise durum çalışması olarak belirlenmiştir. Araştırma, 2021 yılının Ocak-Haziran aylarını kapsayan süreçte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde bulunan 3-6 yaş aralığındaki 30 çocuk ve bu çocukların anne-babalarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, katılımcıların gönüllülük esasına bağlı kalınarak yürütülmüştür. Anne-babalar ile yapılacak olan görüşmeler salgın dolayısıyla telefon görüşmeleri aracılığıyla yapılmıştır. Araştırmada yer alan çocuk resimlerine ve resim anlatılarına anne-babalar aracılığıyla ulaşılmıştır. Görüşme kayıtlarına uygulanacak olan analizlerde ise kodlayıcılar arası güvenirliği gösteren Miles-Huberman (1994) güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda; salgın sürecinde çocuklarının fiziksel hareketliliğinin ve etkinliklerinin azaldığı/ kısıtlandığı, çocukların enerjilerini harcayamadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Salgın sürecinde çocukların ilk tercihinin geleneksel oyunlar olduğu, fakat manipülatif oyunların ve resim çizmenin de büyük oranda arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Salgın sürecinde çocukların oyun mekanlarının da kısıtlandığı, bahçeli evde yaşayan çocukların apartmanda yaşayan çocuklara oranla mekan olarak daha özgür oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Anne-babaların salgın sürecinde çocukları ile birlikte daha çok vakit geçirebildiği ve oyunlarına daha fazla katılabildiği, çocukların arkadaşlarıyla görüşme durumlarının ise büyük oranda kısıtlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Salgın sürecine bağlı olarak çocukların oyun sürelerinin arttığı da sonuçlar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main purpose of this research is; It is to investigate in depth how to effected play and movement needs of children aged 3-6 are affected during the Covid-19 epidemic process, with interviews with parents and children. The research was designed based on the qualitative method. The research model was determined as a case study. The research was carried out with 30 children aged 3-6 years and their parents in the Famagusta district of the Turkish Republic of Northern Cyprus, in the period covering January-June 2021. The research was conducted on the basis of volunteerism of the participants. Interviews with parents were made through phone calls due to the epidemic. The children's pictures and picture narratives in the research were reached through the parents. In the analyzes to be applied to the interview records, the Miles-Huberman (1994) reliability coefficient, which shows the reliability between coders, was calculated. As a result of the research; It has been concluded that during the epidemic process, the physical mobility and activities of their children are reduced/restricted, and that children cannot spend their energy. It has been concluded that traditional games are the first choice of children during the epidemic process, but manipulative games, board games and drawing pictures have also increased to a great extent. It has been concluded that during the epidemic process, children's playgrounds are also restricted, and children living in a garden house are more free as a place than children living in an apartment. It has been concluded that parents can spend more time with their children and participate in their games more during the epidemic process, and the situation of meeting with their children's friends is greatly restricted. It is additionally conclude the results that children's play times increase due to the epidemic process.