Zeytin karasuyunun akdeniz midyesi (mytilus galloprovincialis) depurasyon işleminde kullanımının ve etkinliğinin araştırılması
Investigation the utilization and effectiveness of olive mill waste in the depuration process of mediterranean mussel (mytilus galloprovincialis)
  1. Tez No: 961902
  2. Yazar: UMUT ARABACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ENDER KÜNİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Midyesi (Mytilus galloprovincialis), Zeytin Karasuyu, Depurasyon, Escherichia coli, Vibrio harveyi, Mediterranean Mussel (Mytilus galloprovincialis), Olive Mill Wastewater, Depuration, Escherichia coli, Vibrio harveyi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında, zeytinyağı üretiminin yan ürünü olan zeytin karasuyunun (ZKS), Akdeniz midyesi (Mytilus galloprovincialis) depurasyon sürecinde kullanım potansiyeli araştırılmıştır. Ulusal ve uluslararası düzenlemelerde hedef mikroorganizma olarak yer alan Escherichia coli ile son yıllarda Türkiye sularında görülme sıklığı artan Vibrio harveyi model organizma olarak seçilmiştir. Deneylerde, depurasyon suyuna %1, %3 ve %5 oranlarında ZKS ilave edilerek 48 saatlik süreçte mikrobiyal değişimler izlenmiştir. Bakteri sayımları 0., 3., 6., 12., 24. ve 48. saatlerde yapılmış; kontrol grupları, taze deniz suyunda bekletilen ve mikroorganizmalarla kontamine edilen midyelerden oluşturulmuştur. Bulgular, %1 ve %3 ZKS kullanımının midyelerde mikrobiyal yükü azaltmada etkili olduğunu ve olumsuz bir etki oluşturmadığını göstermiştir. V. harveyi, %3 ZKS ile 3 saat içinde tamamen elimine edilmiş, E. coli için ise daha uzun süre gerekmiştir. %5 ve üzeri ZKS uygulamalarında mortalite oranlarının arttığı belirlenmiştir. Bu bulgulara göre optimum ve etkili konsantrasyon %3 olarak saptanmıştır. Bu düzeyde, başlangıçta 5–6 log kob/g düzeyinde kontamine edilmiş midyelerin etkin şekilde depurasyonu sağlanmıştır. Sonuç olarak, %3'e kadar ZKS kullanımı, midye depurasyonunda doğal, sürdürülebilir ve ekonomik bir destekleyici ajan olarak değerlendirilebilecek potansiyele sahiptir. Ayrıca, elde edilen sonuçlar, çevre dostu atık yönetimi ve gıda güvenliği uygulamaları açısından yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the potential use of olive mill wastewater (OMW), a by-product of olive oil production, in the depuration process of the Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis). Escherichia coli, identified as a target microorganism in national and international regulations, and Vibrio harveyi, whose prevalence has increased in Turkish waters in recent years, were selected as model organisms. In the experiments, OMW was added to the depuration water at concentrations of 1%, 3%, and 5%, and microbial changes were monitored over a 48-hour period. Bacterial counts were conducted at 0, 3, 6, 12, 24, and 48 hours; control groups consisted of mussels held in fresh seawater and mussels contaminated with the microorganisms. The findings indicated that the use of 1% and 3% OMW effectively reduced the microbial load in mussels without causing adverse effects. V. harveyi was completely eliminated within three hours at 3% OMW, whereas E. coli required a longer duration for elimination. At 5% OMW, an increase in mortality rates was observed. Based on these results, the optimum and most effective concentration was determined to be 3%, at which mussels initially contaminated at a level of 5–6 log CFU/g were successfully depurated. In conclusion, the use of OMW at concentrations up to 3% shows potential as a natural, sustainable, and cost-effective supportive agent in mussel depuration. Furthermore, the results present an innovative approach to environmentally friendly waste management and food safety practices.