ABD para politikası belirsizliği ile Bıtcoın fiyatları arasındaki ilişki: Zaman serileri analizi
Relationship between U.S. monetary policy uncertainty and Bitcoin prices: A time series analysis
  1. Tez No: 961938
  2. Yazar: EMİNE KANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SONGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ABD Para Politikası, BBD Belirsizlik Endeksi, Bitcoin, Fed, Zaman Serisi, U.S. Monetary Policy, U.S. Monetary Policy Uncertainty Index, Bitcoin, Fed, Time Series
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Para, eski zamanlardan beri bugüne kadar pek çok değişikliğe uğramıştır. Tarım toplumlarında takas yöntemi kullanılırken daha sonraki dönemlerde altın, gümüş gibi değerli madenler Dünya çapında yaygın olarak kullanılmıştır. 20. Yüzyılın başlarında kâğıt paralar kullanıma geçmiştir. Günümüzde geçerli olan bu kâğıt paraların yanında kripto para olarak adlandırılan dijital paralar ortaya çıkmıştır. Bu dijital paralar merkeziyetsiz bir yapıya sahip olduğu için birçok avantaja sahiptir. İlk kripto para olan Bitcoin 31 Ekim 2008 de Satoshi Nakamoto'nun yazdığı makale ile ortaya atılmıştır. Bitcoin'in 2008 krizinde ortaya çıkması geleneksel para sisteminin üzerinde negatif bir etki olarak görülmüş ve tartışılmıştır. Sınırlı sayıda oluşu ve herhangi bir merkeze bağlı olmadığından dolayı ABD para politikasının hedeflerini gerçekleştirme yönünde bir engel olarak görülmüştür. Kripto paraların salgın ve ekonomik krizlerde yükselişe geçmesi ile para politikası belirsizlik endeksinden etkilendiği yönünde tartışmalara yola açmıştır. Merkez bankalarının para politikası aracılığıyla varlık fiyatları üzerinde etkisi olduğu dikkate alındığında literatürde yer alan birçok çalışma da ABD para politikasının ve ABD para politikası belirsizlik endeksinin kripto varlıklar üzerinde bir etkisi olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın konusu Amerika Birleşik Devletleri Merkez ABD para politikası belirsizlik endeksinin Bitcoin fiyatlarını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, ABD para politikası belirsizlik endeksinin Bitcoin fiyatları üzerine etkisini zaman serisi analiz tekniklerinden yararlanarak araştırmaktır. Bu kapsamda 2016:1-2024:12 dönemine ait aylık verilerden yararlanılmaktadır. ABD para politikası belirsizlik endeksinin Bitcoin fiyatlarına etkisinin incelenmesi bağlamında çalışma literatüre önemli katkı sağlayacaktır. Çalışmada uygulama beklentisi ABD para politikası belirsizlik endeksinin artışların Bitcoin fiyatlarını arttıracağı yönündedir.
Özet (Çeviri)
Money has undergone numerous transformations throughout history. While barter was the prevalent method in agrarian societies, precious metals like gold and silver later became widely used globally. The early 20th century marked the advent of paper currencies. Alongside these currently dominant fiat currencies, digital currencies, known as cryptocurrencies, have emerged. These digital currencies offer several advantages due to their decentralized structure. Bitcoin, the pioneering cryptocurrency, was introduced on October 31, 2008, through a white paper authored by Satoshi Nakamoto. Bitcoin's emergence during the 2008 financial crisis was perceived as having a negative impact on the traditional monetary system and sparked considerable debate. Its limited supply and independence from any central authority have been viewed as an impediment to the United States' (U.S.) monetary policy objectives. The surge in cryptocurrencies during pandemics and economic crises has further fueled discussions regarding their susceptibility to the monetary policy uncertainty index. Considering that central banks influence asset prices through their monetary policies, numerous studies in the existing literature indicate that U.S. monetary policy and the U.S. monetary policy uncertainty index may indeed impact crypto assets. The focus of this study is to investigate how the U.S. monetary policy uncertainty index affects Bitcoin prices. Accordingly, the objective of this research is to analyze the impact of the U.S. monetary policy uncertainty index on Bitcoin prices using time series analysis techniques. This study will utilize monthly data spanning the period from 2016:1 to 2024:12. By examining the influence of the U.S. monetary policy uncertainty index on Bitcoin prices, this research is expected to make a significant contribution to the existing literature. The working hypothesis of this study is that increases in the U.S. monetary policy uncertainty index will lead to an increase in Bitcoin prices.