Pornografi tüketimi ile kadın düşmanlığı arasındaki ilişkide sosyal izolasyonun düzenleyici rolü
The moderating role of social isolation in the relationship between pornography consumption and misogyny
- Tez No: 962044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pornography Consumption, Misogyny, Social Isolation, Gender
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Son yıllarda Pornografi Tüketiminde belirgin bir artış yaşanmıştır. Bu durum, bireyler üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta ve toplumsal cinsiyet bağlamında sorunlara yol açmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışma, pornografi tüketimi ile kadın düşmanlığı arasındaki ilişkide sosyal izolasyonun düzenleyici rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra, pornografi tüketimi, kadın düşmanlığı ve sosyal izolasyon değişkenleri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiş; pornografi tüketiminin alt boyutlarının bu değişkenlerle olan ilişkileri de ele alınmıştır. Ayrıca, söz konusu üç değişkenin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı test edilmiştir. Çalışmaya, İstanbul'da yaşayan ve pornografik içerikler izlediğini belirten 18-29 yaş aralığındaki 393 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Siber Pornografi Kullanım Envanteri-9, Kadın Düşmanlığı Ölçeği ve Sosyal İzolasyon Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda pornografi tüketimi ile kadın düşmanlığı arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde; sosyal izolasyon ile pozitif yönlü, orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, kadın düşmanlığı ile sosyal izolasyon arasında da pozitif yönlü, zayıf düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın hipotezi kapsamında, pornografi tüketimi ile kadın düşmanlığı arasındaki ilişkide sosyal izolasyonun düzenleyici rolü test edilmiş ancak düzenleyicilik rolünün anlamlı olmadığı görülmüştür. Temel bulgulara ek olarak, erkek katılımcılar siber pornografi kullanımı ve kadın düşmanlığı düzeyleri açısından kadın katılımcılara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek puanlar almıştır. Ancak, sosyal izolasyon düzeyleri cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Bulgular, literatürde pornografi, sosyal izolasyon ve kadın düşmanlığı arasındaki ilişkilere dair mevcut bilgi birikimine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, toplumsal cinsiyet temelli farkındalığı artırmaya yönelik psikososyal çalışmaların gerekliliğine işaret etmektedir. Anahtar Kelimler: Pornografi Tüketimi, Kadın Düşmanlığı, Sosyal İzolasyon, Cinsiyet
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been a significant increase in pornography consumption. This trend has led to adverse psychological effects on individuals and has caused problems within the context of gender relations. The present study aimed to examine the moderating role of social isolation in the relationship between pornography consumption and misogyny. In addition, the relationships among pornography consumption, misogyny, and social isolation were evaluated; the associations between the sub-dimensions of pornography consumption and these variables were also explored. Furthermore, the study tested whether these three variables differed based on demographic characteristics. A total of 393 voluntary participants, aged between 18 and 29 and residing in Istanbul, who reported viewing pornographic content, were included in the study. Data were collected through the Demographic Information Form, the Cyber Pornography Use Inventory-9 (CPUI-9), the Misogyny Scale, and the Social Isolation Scale. The analyses revealed a weak but positive correlation between pornography consumption and misogyny, as well as a moderate positive correlation between pornography consumption and social isolation. Additionally, a weak positive correlation was found between misogyny and social isolation. Although the study hypothesized that social isolation would play a moderating role in the relationship between pornography consumption and misogyny, the results indicated that this moderating effect was not statistically significant. Beyond the primary findings, male participants scored significantly higher than female participants in terms of both cyber pornography use and misogyny levels. However, no significant gender difference was found in social isolation levels. Overall, the findings contribute to the existing literature on the interrelations between pornography, social isolation, and misogyny. Moreover, they underscore the need for psychosocial interventions aimed at increasing awareness of gender-based issues.