Nikolay M. Karamzin örneğinde XIX. yüzyıl Rus edebiyatında tarihsellik
Historicism in 19th-century Russian literature: The case of Nikolay M. Karamzin
- Tez No: 962263
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karamzin, historiyografi, Rus tarihi yazımı, tarihsellik, Rus Devletinin Tarihi, Karamzin, historiography, Russian historical writing, historicism, History of the Russian State
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
ÖZET NİKOLAY M. KARAMZİN ÖRNEĞİNDE XIX. YÜZYIL RUS EDEBİYATINDA TARİHSELLİK AYTEN DEMİR ÇAKIROĞLU Bu çalışmanın amacı, N.M. Karamzin'in tarihsel yazınının özelliklerini belirlemek ve tarihsel edebi eserleri ile tarih yazımını incelemektir. Bu doğrultuda yapılacak çalışma, öncelikle Rus tarih yazımının aşamalarını ele almayı gerektirmektedir. Bu nedenle Rus tarih yazımının eski Rus döneminden başlanarak XIX. yüzyıla kadarki aşamaları verilmiştir. Çalışmanın devamında çalışmamızın temel sorunsalı bağlamında, Karamzin'in yaşamı ve sanatı irdelenerek, tarihsel şiiri ve tarihsel düz yazısı eserler üzerinden detaylandırılarak incelenmiştir. Yazarın edebiyatla bütünleştirdiği Rus tarihinin bu sentezinden sonra salt tarih yazarlığına evrilen sanat çizgisi mercek altına alınmıştır. Tarihin renklendirmesiyle edebiyat yazan Karamzin'in, bu aşamada, edebi bir üslupla kaleme aldığı“Rus Devletinin Tarihi”(İstoriya Gosudarstvo Rossiyskogo) eserinin, açtığı çığırın özgünlüğü ve önemi, nitel araştırmalar ışığında ortaya konularak tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HISTORICISM IN 19TH-CENTURY RUSSIAN LITERATURE: THE CASE OF NIKOLAY M. KARAMZIN AYTEN DEMİR ÇAKIROĞLU The aim of this study is to define the distinctive features of N. M. Karamzin's historical writing and to examine his historical literary works alongside his historiographical practice. Accordingly, this study first considered it essential to address the stages of Russian historiography. Therefore, it presented an overview of its development starting from the Old Russian period till the 19th century. In the following part of the study, within the framework of the main research concern, Karamzin's life and art were examined in detail, with a particular focus on his historical poetry and prose. After focusing on the author's integration of Russian history into literature, his artistic approach, which evolved into a purely historiographical focus, was investigated in detail. Finally, the study examined the pioneering work 'History of the Russian State' (Istoriya Gosudarstvo Rossiyskogo) by Karamzin, who embraced literature with a colourful historical perspective, and highlighted its originality and significance through qualitative research.