Ceza muhakemesinde mağdur ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda mağdur beyanının ispat işlevi
The victim in criminal procedure and the evidentiary function of victim's statements in sexual crimes
  1. Tez No: 962441
  2. Yazar: CAVİDAN YEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mağdur, Mağdur beyanı, Mağdur beyanının ispat kuvveti, Cinsel suçlarda mağdur beyanı, Victim, Victim statement, Strength of proof of victim statement, Victim statement within sexual crimes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
CEZA MUHAKEMESİNDE MAĞDUR VE CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLARDA MAĞDUR BEYANININ İSPAT İŞLEVİ Cavidan YEMEZ Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Ağustos 2025 Danışman: Prof. Dr. Fatih BİRTEK ÖZET Bu tez çalışması, ceza muhakemesi hukukunda uzun yıllardır tartışma konusu olan mağdur beyanının ispat kuvveti üzerine hazırlanmıştır. Bilindiği üzere ceza muhakemesi hukukumuzda serbest delil ve serbest değerlendirme sistemleri benimsenmiş olup, hukuka uygun her türlü delil ile ispat mümkündür. Bu bağlamda maddi gerçeğe ulaşmak hususunda en sık başvurulan delillerden biri ise mağdur beyanıdır. Ancak mağdurun tarafsızlığı konusundaki tartışmalar nedeniyle bu delile, temkinli yaklaşılması gerektiği öğretide savunulmuştur. Bu tartışmalar bilhassa mağdur beyanının, tek delil olduğu vakıalarda artmaktadır. Özellikle ispatı zor olup delil elde etme güçlüğü yaşanan, görgü tanığının ve maddi delilin olmadığı bazı suçlarda, birbirine taban tabana zıt mağdur ve sanık beyanları söz konusu olmaktadır. Bu hallerde hangi beyana üstünlük tanınacağı, mağdur beyanına üstünlük tanınacaksa şayet bu durumun hangi gerekçelere dayandırılacağı soruları akla gelecektir. Çalışmanın asıl ve esaslı kısmını, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda mağdur beyanının ispat kuvveti konusundaki tartışmalar oluşturmaktadır. Çalışmada, bahsi geçen bu suçlarda delil elde etmenin güç olduğundan, bu suçlara ekseriyetle mağdur dışında tanığın olmamasından ve maddi gerçeğe ulaşmak için mağdur beyanının kilit öneme sahip olduğundan bahsedilmiştir. Son olarak çalışmamızda incelenen hususlar, ilgili doktriner görüşler ve yine yargı uygulaması ekseninde ayrıntıları ele alınmaya çalışılmıştır. Bilhassa tartışmalı olan hususlara naçizane kanaatlerimiz çerçevesinde değinilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE VICTIM IN CRIMINAL PROCEDURE AND THE EVIDENTIARY FUNCTION OF VICTIM'S STATEMENTS IN SEXUAL CRIMES Cavidan YEMEZ Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, August 2025 Supervisor: Prof. Dr. Fatih BİRTEK ABSTRACT This thesis is prepared on the weight of proof of the victim's statement, which has been a subject of debate in criminal procedure law for many years. As it is known, free evidence and free evaluation systems are adopted in our criminal procedure law, and it is possible to prove with all kinds of evidence in accordance with the law. In this context, one of the most used evidence to reach the material truth is the victim testimony. However, it is argued in the doctrine that this evidence should be approached cautiously due to the discussions on the impartiality of the victim. These discussions increase especially in cases where the victim's testimony is the only evidence. Especially in some crimes that are difficult to prove and where there is difficulty in obtaining evidence, and where there are no eyewitnesses and material evidence, there are diametrically opposed victim and defendant statements. In these cases, the questions of which statement will be given precedence, and if the victim's statement will be given precedence, on what grounds this situation will be based will come to mind. The main and fundamental part of the study consists of discussions on the proof of the victim's statement in crimes against sexual immunity. In the study, it is mentioned that it is difficult to obtain evidence in these crimes, that there are often no witnesses other than the victim to these crimes, and that the victim's testimony is of key importance in order to reach the material truth. Finally, we have tried to elaborate on the issues examined in our study on the basis of the relevant doctrinal opinions and judicial practice. In particular, we have tried to address the controversial issues within the framework of our humble opinions.