İran kültürünün günümüz kadın giyim tasarımlarına etkileri
The impact of Iranian culture on contemporary women's apparel design
- Tez No: 962945
- Danışmanlar: DOÇ. SELDA KOZBEKÇİ AYRANPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Devrim, Feminizm, Gelenek, İran, Moda, Revolution, Feminism, Tradition, Iran, Fashion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İran kültürü Pers topluluğuna kadar dayanmaktadır. Bu bakımdan İran kültürü kalıplaşmış yargılara sahiptir. Eski dönemlerden beri süregelen alışkanlıklar ve toplumsal normlar ile günümüz İran toplumu şekillenmiştir. Eski geleneklere oldukça bağlı bir toplum olmakla beraber söz konusu gelenekler belli başlı normlarla topluma dayatılmaktadır. Özellikle kadınlar üzerinde oldukça büyük bir baskının olduğunu söylemek mümkündür. 1979 İslam Devrimi ile beraber kadınların giyim kuşamı üzerinde büyük değişiklikler meydana gelmiştir. İslami değerler bağlamında giyinmeleri noktasında kurallar getirilmiş ve uyulmaması halinde büyük yaptırımlar söz konusu olmuştur. Söz konusu dönemlerde kadınlar çarşaf ve peçe gibi kıyafetler giyinse de günümüzde bu durum oldukça farklı bir hal almıştır. Pardösü ve başörtüsü kuralları günümüzde de devam etmekle birlikte söz konusu yasaklar daha rahat bir hale gelmiştir. Özellikle başörtüsü konusu oldukça esnektir. Kadınlar saçları görünecek şekilde başörtüsü takabilmektedir. Ayrıca dar kıyafetler giyebilmekte ve diledikleri gibi makyaj yapabilmektedirler. İranlı kadınlar geçmişten günümüze giyim ve kuşamlarına oldukça fazla özen göstermektedir. Günümüzde de İranlı kadınların moda anlayışı popülerlik kazanmış ve dünya geneline yayılım göstermiştir. Günümüz giyim tasarımlarına yön verdiklerini söylemek de mümkündür. Özellikle etnik desenli kıyafetler dünya genelinde ön plana çıkan ve İranlı kadınlarla bağdaşan bir olgudur. Bu bağlamda İranlı kadınların hem dünya modasından ilham aldıkları hem de dünya modasına yön verdiklerinden bahsetmek mümkündür. Bu çalışmanın amacı İran kültüründe kadının yeri ve bu süreç bağlamında kadın giyim formlarındaki değişikliklerin incelenmesiyle beraber söz konusu sürecin İranlı tasarımcıların koleksiyonlarına yansımalarını araştırmaktır. Bu bağlamda geniş çaplı bir literatür çalışması gerçekleştirilmiş ve elde edilen kaynaklar doğrultusunda etkili bir çalışma ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Iranian culture dates back to the Persian community. In this respect, Iranian culture has stereotypes. Today's Iranian society has been shaped by the habits and social norms that have persisted since ancient times. Although it is a society very attached to old traditions, these traditions are imposed on the society with certain norms. It is possible to say that there is a great pressure especially on women. With the 1979 Islamic Revolution, great changes have occurred in the way women dress. Rules were introduced in terms of dressing in the context of Islamic values and there were major sanctions in case of non-compliance. Although women wore clothes such as chador and veil in those periods, today this situation has become quite different. Although the overcoat and headscarf rules continue today, these prohibitions have become more relaxed. Especially the headscarf issue is quite flexible. Women can wear a headscarf so that their hair is visible. They can also wear tight clothes and make-up as they wish. Iranian women pay a lot of attention to their clothing and attire from past to present. Today, Iranian women's fashion sense has gained popularity and spread throughout the world. It is also possible to say that they shape today's clothing designs. Especially ethnic patterned clothes are a phenomenon that stands out worldwide and is associated with Iranian women. In this context, it is possible to mention that Iranian women are both inspired by world fashion and shape world fashion. The aim of this study is to examine the place of women in Iranian culture and the changes in women's clothing forms in the context of this process and to investigate the reflections of this process on the collections of Iranian designers. In this context, an extensive literature study was carried out and an effective study was tried to be put forward in line with the resources obtained.