AC-Ac konverterden beslenen tek fazlı asenkron motorun PSPICE benzetimi
PSPICE simulation of a single phase induction motor fed by a direct AC-AC conventer
  1. Tez No: 96305
  2. Yazar: BARIŞ YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tek Fazlı Asenkron Motor, AC-AC Konverter, PSPICE benzetimi, Single Phase Induction Motor, AC- AC Converter, PSPICE simulation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi AC- AC KONVERTERDEN BESLENEN TEK FAZLI ASENKRON MOTORUN PSPICE BENZETİMİ Banş YURTSEVEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa 49 Tek fazlı asenkron motorlar evlerde ve endüstride yaygın olarak kullanılırlar. Bu motorlar genellikle sabit devir sayılarında işletilirler. Değişken devir sayılarının gerekli olduğu uygulamalarda değişken gerilim ve frekans kaynaklan gereklidir. Değişken, gerilim ve frekans elde etmenin bir yolu da eviricileri kullanmaktır. Ancak eviriciler sistemin üçte birini kaplayan büyük DC kapasitelere ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte eviriciler giriş tarafı kontrol edilmeksizin çift yönlü güç akışı yapamamaktadır. Değişken gerilim ve frekans kaynağı olarak kullanılabilen direkt AC- AC çeviriciler motor kontrol uygulamalannda bir takım üstünlüklere sahiptir. - Bu tezde, direkt bağlantılı AC-AC konverterden tek fazlı asenkron motorun beslenmesi için gerekli geriliminin nasıl elde edilebileceği incelenmiştir. Yine bu tezde direkt bağlantılı AC-AC konverterden beslenen yardımcı sargılı tek fazlı asenkron motoru modellemek amacıyla PSPICE programı kullanılmıştır. Bu model kullanılarak, sabit v/f oranı altında motorun geçici ve sürekli hal performansı incelenmiştir. Tezde yapılan benzetim, değişken frekanslı bir kaynağın, tek fazlı asenkron motorun hız kontrolünde kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis PSPICE SIMULATION OF A SINGLE PHASE INDUCTION MOTOR FED BY A DIRECT AC- AC CONVERTER Barış YURTSEVEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2000, Page: 49 The single phase induction motor widely used in many applications such as in home appliances and the workshop. These motors are inherently single-speed machines. Therefore, there is a need to have variable voltage and frequency source if they are to be used in the variable speed applications. One approach is to use voltage source inverters for variable speed single phase induction motors. However, inverters require large DC link capacitors which occupy one third of the whole inverter system bulk. Additionally, they are not able to perform bi-directional power flow without making the input side of the inverter controllable. In contrast to the inverters direct AC-AC converters have a number of advantages in motor control applications. This thesis has concerned an induction motor fed a direct AC-AC converter. In this thesis, PSPICE packed program has been used to model a single phase induction motor supplied by a direct AC-AC converter. The performance of the motor under constant v/f control has been examined for transient and steady state conditions by using the model. The simulation results show that a single phase AC-AC converter with the capability of bi-directional power flow can be confidentially used in the speed control of single phase induction motors.