Elazığ ilindeki etnobotanik değeri olan taksonların araştırılması
The Investigation on the ethnobotanical valued taxa growing around Elazığ province
- Tez No: 96313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Medicinal plant, Ethnobotanic, Elazığ, Health
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ İLİNDEKİ ETNOBOTANİK DEĞERİ OLAN TAKSONLARIN ARAŞTIRILMASI İsmail TÜRKOĞLU Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 161 Bu araştırma ile Elazığ ilinde değişik özellikle tıbbi amaçlarla halk tarafindan bitkiler tespit edilmiştir. Periyodik arazi çalışmaları sonunda, 700 örnek toplanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırma alanında değişik amaçlarla halk tarafindan kullanılan 253 bitki bulunmuştur. Bu bitkiler sistematik olarak 70 familya 202 cins ve 251 türe aittir. 57 bitki ilk defa tarafımızdan kaydedilmektedir. Bu bitkiler hakkında (tıbbi açıdan ) herhangi bir bilgi yoktur ancak araştırma alanındaki halk tarafindan kullanılmaktadır. Etnobotanik değerleri hakkında literatürde bilgi bulunmasına rağmen, Elazığ ilinde halk arasında kullanılmayan veya bilinmeyen 72 bitki tespit edilmiştir. Etnobotanik değeri olduğu ilgili literatürde belirtilen 124 bitkinin Elazığ dışında ve Elazığ halkı tarafindan kullanıldığı tespit edilmiştir. 124 bitkiden 78 nin Elazığ'daki kullanımı ile literatürde belirtilen kullanımlarının uygunluk gösterdiği, 46 nin ise uygunluk göstermediği bulunmuştur. Araştırmamızda yer alan 253 bitkiden 79'unun etki spektrumunun geniş olduğu tespit edilmiştir. Elazığ halkı tarafindan tıbbi amaçlarla kullanılan 13 süs ve park, 21 kültür bitkisi tespit edilmiştir. Tıbbi amaçlar dışında kullanılan 12 bitki bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Tıbbi bitki, Etnobotanik, Elazığ, sağlık.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Master Thesis THE INVESTIGATION ON THE ETHNOBOTANICAL VALUED TAXA GROWING AROUND ELAZI? PROVINCE Ismail TÜRKO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 2000, Page: 161 In this study, the plants used by people with different aims, especially medically, in Elazığ province have been investigated.700 specimens have been collected with periodical field surveys and these have been evaluated. 253 plants used by people with different aims have been determined, in the research region. These plants systematically comporises 70 familia, 202 genus and 251 species. 57 plants have been firstly recorded by us. There is no any information about them in literature but they have been used by the people in the region. 72 plants about ethnobotanical value of which there information in literature have been found not to be used or known by people. 124 plants which are informed to be used by the people inside and outside of the region in the literature have been found. It has been understood that while the information about the 78 of 124 plants were consistent with the literature, and 46 were not. 79 of 253 plants have been determined to have a wide effect spectrum. 13 ornamental and park plants, 21 cultuvar plants used for medical purposes by the people have been determined. 12 plants used for different purposes except medically aims have been founded in the survey.