Sıcaklığın tatlısu istakozu (Astacus leptodactylus spp.)'nun kuluçka süresine su sıcaklığının etkisi
The effect of temperature on the incubation time of freshwater crayfish, Astacus leptodactylus
- Tez No: 96315
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA MUZAFFER HARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Kerevit, Astacus leptodactylus ssp, sıcaklık, kuluçka süresi, Crayfish, Astacus leptodactylus ssp, temperature, incubation time
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TATLISU İSTAKOZU (ASTACUS LEPTODACTYLUS ssp.)'NUN KULUÇKA SÜRESİNE SU SICAKLIĞININ ETKİSİ İbrahim TÜRKGÜLÜ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı 2000, Sayfa : 30 Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus ssp.)'nun kuluçka süresine su sıcaklığının etkisi araştırıldı. Bu çalışmada yumurtalı kerevitler, laboratuvarda yüksek sıcaklıklara maruz bırakıldılar. Bununla birlikte, kuluçka süresinin sonuna doğru yumurtalar havuz ortamında tutulan dişilerden alınarak yapay kuluçka aletlerine yerleştirildiler. Sonuçlar yüksek sıcaklıklara yerleştirilen A. leptodactylus ssp.'lerin yumurtalarının kuluçka süresinin kontrol ile karşılaştırıldığında 6 hafta (birinci stoklama, 19.02.1999) veya 3 hafta (ikinci stoklama, 10.03.1999) kısaltılabilineceğini gösterdi. En uygun su sıcaklığı birinci stoklamada 16° C ve ikinci stoklamada 22° C oldu. Ayrıca, bu çalışmada kullanılan inkübatörlerin oldukça verimli oldukları bulundu. Bu inkübatörlere yerleştirilen yumurtaların % 93-99'undan yavru elde edildi. Sonuç olarak bu çalışma, Cip Balık Üretim Tesisi koşullarında A. leptodactylus ssp.'nin üretimlerinin yapılabileceğini, ayrıca bu ortamda doğal populasyonlann desteklenmesi ve yeni populasyonlann oluşturulması için gerekli olan sağlıklı yavruların kontrol altında elde edilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF WATER TEMPERATURE ON THE INCUBATION TIME OF FRESHWATER CRAYFISH, (ASTACUS LEPTODACTYLUS ssp.) Ibrahim TÜRKGÜLÜ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fish Production and Breeding 2000, Page : 30 The effect of water temperature on the incubation time of freshwater crayfish, (Astacus leptodactylus ssp.) was investigated. Egg-bearing females were exposed to high temperatures in the laboratory in the present study. In addition,at the end of the incubation time, eggs were removed from the females which were kept in ponds, and were placed into the artificial incubators. The results showed that the incubation time of the eggs of A. leptodactylus ssp. which were exposed to high temperatures can be reduced six weeks (first stocking, 19.02.1999) or three weeks (second stocking, 10.03.1999) in comparison with the control. The best water temperature in the first stocking was 16 °C and 22 °C for the second stocking. It was also found that the artificial incubators used for the present study were very efficient. 93-99 percent of the eggs placed into the incubators hatched out. In conclusion, the present study show that it is possible to carry out the reproduction of A. leptodactylus ssp. in Cip Reproduction Unit's conditions, and it is also possible to obtain robust juveniles under the control in this habitat in order to support natural populations and to establish new populations of A. leptodactylus ssp.